Julkaistu: 25. maaliskuuta 2023

Alisa Pankki

Alisa Pankki on vuonna 2022 perustettu kuluttajille ja PK-yrityksille suunnattu suomalainen verkkopankki. Tilit kuuluvat suomalaisen talletussuojan piiriin. Pankilla ei ole fyysisiä konttoreita vaan se on puhdas mobiilipankki kuten suurin osa nuorista pankeista. Asiointi tapahtuu pankin mobiilisovelluksen tai www-sivujen kautta. Näiden asiointikanavien takana on perinteisiä pankkialan ammattilaisia, jotka auttavat asiakasta arjen pankkiasioihin liittyvissä kysymyksissä. Mobiilisovellus korvaa fyysiset konttorit ja vähentää siten pankin kuluja. Asiakaspalvelun tavoittaa myös puhelimitse, mutta numero on lisämaksullinen.

Alisa Pankki erikoistui aiemmin vertaislainojen välittämiseen.

Alisa Pankin asiakkaaksi liittyminen on tehty helpoksi. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu asentamalla Alisa Pankin mobiilisovelluksen ja avaamalla asiakassuhteen sovelluksen kautta. Tunnistautumiseen tarvitaan toisen suomalaisen pankin tunnukset tai mobiilivarmenne, minkä jälkeen mobiilipankki on heti käytettävissä. Asiakkaaksi on mahdollista tulla alle 15 minuutissa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Asiakkaaksi voi liittyä myös webbisivujen kautta mobiilisovellusta asentamatta.

Palveluvalikoima

Alisa Pankin palveluvalikoima on vielä suppea. Tiliasiakkaille pankilla on tarjota käyttö-, säästö- ja määräaikaistilejä. Niiden korot ovat markkinoiden korkeimpia. Lisäksi pankki tarjoaa kulutusluottoja.

Pankin uusin palvelu on debit/credit Visa-kortti luotolla.

Visa-luottokortti

Alisa Pankki myöntää työssäkäyville ja opiskelijoille Visa-luottokortteja. Kortilla voi maksaa suoraan Alisa Pankin käyttötililtä tai luotolta. Maksut onnistuvat niin kivijalkaliikkeissä kuin internetissä edellyttäen, että kauppapaikka tukee Visa-korttimaksuja. Lähes kaikki kaupat nämä nykyään hyväksyvät. Kortin käyttöä ei myöskään ole rajoitettu Suomeen vaan se toimii hyvin myös ulkomailla.

Myöntämisen ehdot

Alisa Pankin Visa-kortti voidaan myöntää täysi-ikäiselle, jolla on tuloja ja jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Tarkat myöntämisehdot ovat tavanomaisesti liikesalaisuuksia ja näin lienee myös Alisa Pankin kohdalla. Ainoastaan korttia hakemalla voi selvittää, onko itse kelvollinen kortinhaltija.

Visa-kortin ominaisuudet

Luottoraja

Kortin luottoraja on tyypillisesti vain 1 500 euroa, joka on alhainen summa. Muun muassa matkailijalle tämä ei riitä. Vaikka 1 500 eurolla ostaa niin hotellimajoitukset kuin lentoliput, esimerkiksi autoa sillä ei kannata vuokrata. Vuokraamot nimittäin veloittavat usein yli 1 000 euron pantin, ja tällöin kortin luottoraja loppuu nopeasti. Matkailijoille suosittelemme in Bank Norwegianin Visa-korttia tai Morrow Bank Mastercardia näiden korttien korkeampien luottorajojen ja matkailijoille suunnattujen etujen vuoksi.

Fyysinen ja virtuaalinen kortti

Alisa Pankin Visa-kortin voi ottaa käyttöön heti myöntämisen jälkeen. Korttia voi aluksi käyttää vain lähi- ja internet-maksuihin Alisa Pankin mobiilisovelluksen avulla. Fyysisen kortin voi tilata sovelluksesta, ja se postitetaan kotiin myöhemmin. Alkuun pääsee kuitenkin välittömästi virtuaalisen kortin avulla.

Kortti ei toistaiseksi tue Apple ja Google Play -maksutapoja, mikä on merkittävä puute. Tämän voi kiertää hankkimalla sähköisen Curve-lompakon, joka helpottaa usean maksukortin hallintaa.

Kortin hankinta on kulutonta.

Ei toistuvia palvelumaksuja

Alisa Pankin Visassa ei ole kuukausimaksua, jos sen luotto-ominaisuutta ei käytä. Muussa tapauksessa kuukausimaksu on 2,90 euroa. Luotolle tehdyistä maksuista tulee eräpäivän jälkeen maksaa myös korkoa. Toisin sanoen: kun laskun maksaa eräpäivään mennessä, lisäkuluja ei tule.

Turvallisuus

Kortti tulee Visa 3D Secure -tunnistautumista, jossa internetissä tapahtuvan ostotapahtuman yhteydessä käyttäjä tunnistetaan kahdella eri menetelmällä väärinkäytösten estämiseksi. Tämä on normaali toimenpide kaikkien maksukorttien osalta ja sillä vähennetään väärinkäytöksiä.

Käytön kulut

Alisa Pankin Visa-kortissa ei ole jatkuvia maksuja. Kortilla tehdyt ostokset laskutetaan kuukausittain, ja niihin saa keskimäärin 45 päivää korotonta maksuaikaa. Tämän jälkeen jäljelle jäänyt osuus siirtyy luotolle, josta tulee maksaa korkoa. Korko on alkaen 9,9 % + 3 kk euribor, mutta todellinen korko riippuu asiakkaan taloudellisesta tilanteesta.

Valuuttamuunnokset tehdään Visan tukkukursseja käyttäen, joihin lisätään 1,5 prosentin provisio. Vaikka tämä ei ole markkinoiden korkein muunnospalkkio, saa selvästi paremmat valuuttakurssit Curve- ja Wise-korteilla. Suosittelemme näitä maksutapoja ensisijaisesti euroalueen ulkopuolella ostoja tekeville.

Automaattinostoja Alisa Pankin kortilla ei kannata tehdä. Riippumatta noston valuutasta automaattinosto maksaa 3 euroa + 2 prosenttia. Näin ollen 100 euron nosto maksaa 5 euroa, joka on kohtuuttoman suuri kulu. Toisaalta Alisa-pankin korttia ei olekaan tarkoitettu automaattikäyttöön vaan maksamiseen kaupoissa ja netissä.

Arviomme

Arvioimme Alisa Pankin Visa-kortin 3 tähden kortiksi sen kuluttomuuden ja helpon anomisen vuoksi. Kortissa ei kuitenkaan ole erityisiä lisäominaisuuksia tai etuja, minkä vuoksi emme anna kortille enemmän tähtiä. Peruskorttina Alisa Pankin Visa on kelpo tuote.

Kokemuksia Alisa Pankista

Testasimme Alisa Pankin Visa-kortin anomisprosessia mobiilisovelluksella. Sovellus kysyi taustatietoja taloudellisesta tilanteesta ja pyysi luvat luottotietojen varmistukseen. Tämän jälkeen sovellus kertoi kortin kulut ja korkotason.

Yllätys oli suuri, kun tarjottu korkotaso ylitti selvästi mainostetun alkaen korkotason. Yleensä luottokorttien korkotaso on sama kaikille asiakkaille, mutta näin ei näytä olevan Alisa Pankkin Visa-kortin osalta. Emme hyväksyneet tarjousta, koska emme oikeasti tarvitse Alisa-Pankin korttia.

Anomisprosessi itsessään oli helppo ja hyvin selkeä.

Seuraamme Alisa Pankin Visa-kortin ominaisuuksien kehitystä. Kun Alisa Pankki lanseeraa korttiin liittyvän bonusohjelman, tutustumme siihen uudestaan ja kenties tämä on hyvä syy ottaa kortti päivittäiseen käyttöön. Toistaiseksi kortti ei kuitenkaan anna riittävästi lisäarvoa, koska markkinoilla on muitakin kuluttomia parempia kortteja. Pienenä puutteena mainittakoon, että vielä muutamia kuukausia sitten pankin webbisivuilla oli toimimattomia linkkejä. Todennäköisesti nämä ovat nyt korjattu.

Alisa Pankki Visa-kortin hakuprosessi
Visa-kortin hakeminen on yksinkertaista mobiilisovelluksella. Hakijan tulee kertoa perustietoja itsestään, jonka jälkeen pankki pyytää luvan luottotietojen tarkastamiseen.

Keille Alisa Pankin Visa sopii?

Alisa Pankin Visa sopii hyvin opiskelijoille ensimmäiseksi kortiksi. Kortti on ominaisuuksiltaan suppea, mutta siinä ei myöskään ole jatkuvia kuluja. Matkailijoille kortti ei tuo erityisiä etuja, mutta sopii esimerkiksi varakortiksi. Jos henkilöllä on jo ennestään käyttötili Alisa Pankissa, on luonnollista hankkia siihen liitetty maksukorttikin.

Loppusanat

Alisa Pankin Visa-kortti on erinomainen valinta opiskelijalle ensimmäiseksi luottokortiksi. Jo muita kortteja omaavalle Alisa-Visa sopii varakortiksi sen kuluttomuuden vuoksi. Kuluttomuus edellyttää laskujen maksun eräpäivään mennessä. Kortti kannattaa hankkia myös, jos on jo aiemmin avannut käyttötilin Alisa Pankkiin. Yksinkertainen anomisprosessi, hyvin toimiva mobiilisovellus ja kelpoisuus kaikissa Visan hyväksyvissä maksupaikoissa tekee Alisa Pankin luottokortilla maksamisesta helppoa.

Visa-kortin ominaisuudet ovat vielä suppeat, mutta uskoaksemme tämä on vain lähtötilanne. Kortin ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti. Tämän vuoksi kortin voi hankkia jo nyt, vaikka sitä ei vielä aktiivisesti käyttäisikään.

Alisa Pankin Visa-kortti ei toistaiseksi koreile ominaisuuksillaan, mutta se silti ihan kelpo luottokortti.