Julkaistu: 5. huhtikuuta 2021

Kuka on Revolutin takana?

Revolut on Nikolay Storonskyn and Vlad Yatsenkon vuonna 2015 Britanniassa perustama pankkipalveluita tarjoava yritys. Pankilla on Liettuan myöntämä lisenssi pankkitoimintaan Euroopan Unionin alueella, mutta UK:ssa pankkilisenssiä on anottu vasta vuonna 2021. Yrityksellä on nyt lähes 1600 työntekijää, ja tuottaa voittoa.

Revolutin palvelut

Revolutin palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa käyttötilit, vakuutukset, valuutanvaihto ja osakkeiden välitys. Suomalaisille tutuin palvelu lienee Revolutin tilit, joihin sisältyy debit-maksukortti. Monipuoliset maksukortit ovatkin monelle ensimmäinen syy Revolut-tilin avaamiseen.

Revolutin tilivaihtoehdot

Revolut Standard

Revolut Standard -tason tili on kuukausimaksuton, ja tiliin kuuluu Visa tai Mastercard debit-kortti. Tilillä on kansainvälinen IBAN-tilinumero sekä UK-tilinumero, joilta tilisiirtojen tekeminen on kulutonta. Jopa valuuttamuunnokset ovat kuluttomia kuukausittain 1000 euroon saakka, jonka jälkeen palkkio on vain 0,5 prosenttia. Tilillä oleville varoille ei makseta korkoa, joten säästötilinä Standard-tason tiliä ei kannata pitää.

Standard-tason tili ja kortti sopivat satunnaiselle matkailijalle. Ostojen ja automaattinostojen yhteydessä valuuttamuunnokset ovat kuluttomia, mutta automaattinostot itsessään ovat maksuttomia vain 200 euroon saakka. Tämän jälkeen nostoista veloitetaan 2 prosentin nostopalkkio.

Revolut Plus

Revolut Plus on Standard-tasoa hieman parempi maksullinen tilivaihtoehto. Sen perusmaksu on 2,99 €/kk, joten hinta on hyvin kohtuullinen.

Tili sisältää luonnollisesti Standard-tason ominaisuudet mutta myös lisäominaisuuksia. Tilillä oleville punnissa ja dollareissa säilytettäville varoille maksetaan noin 0,4 prosentin korkoa. Plus-tasolla tiliin sisältyy mm. ostoturva- ja laitevakuutus. Revolutilla on myös bonusohjelma, joka ei valitettavasti ole käytössä Suomessa.

Revolut Plus -tili soveltuu henkilölle, jolle Standard-tason ominaisuudet pääosin riittävät, mutta joka haluaa hyötyä vakuutuksista ja tilin korko-ominaisuudesta.

Revolut Premium

Revolut Premium -tason tili maksaa 7,99 €/kk. Vastineeksi kalliimmasta hinnasta tiliin on paketoitu joukko lisäpalveluita. Myös maksukortin ulkoasulle on useita erilaisia vaihtoehtoja, jolloin käyttäjä saa ulkoisesti miellyttävän näköisen kortin.

Kuluttomien automaattinostojen yläraja Premium-tasolla on 400 euroa. Kuluttomille valuuttamuunnoksille ei sen sijaan ole enää ylärajaa vaan niitä voi tehdä rajattomasti. Korttiin sisältyy Plus-tason vakuutusten lisäksi matkavakuutus. Tilin dollari- ja puntasaldolle maksetaan jopa 0,65 prosentin korkoa.

Revolut Premium soveltuu parhaiten aktiiviselle matkaajalle, sillä korttiin kuuluu matkavakuutus muiden vakuutusten lisäksi. Lisäksi Revolut tarjoaa kortinhaltijalle ja hänen ystävälleen ilmaisen lentoasema-lounge-käynnin, jos lento on yli tunnin myöhässä.

Revolut Metal

Revolut Metal on paras tilitaso, johon kuuluu nimensä mukaisesti teräksinen maksukortti. Tili maksaa 13,99 €/kk, joten kyseessä on hieman hintava palvelu.

Lisäetuna Premium-tasoon verrattuna kortilla saa 0,1 - 1% rahanpalautusta kaikista ostoksista. Edellä mainittua lounge-etua voi käyttää jopa kolme ystävää yhden sijaan. Korttiin sisältyy vuokra-auton omavastuuvakuutus. Automaattinostoja voi tehdä lisämaksutta jopa 800 euroon saakka.

Revolut Metal sopii aktiiviselle ja tyylitajuiselle matkaajalle, joka haluaa parhaimmat vakuutukset, ja jonka maksukortin tulee ulkoisesti olla mahdollisimman näyttävä. Revolut Metal on monelle paras valinta, jos kortin hinnalla ei ole suurinta merkitystä.

Google ja Apple Pay -tuet

Kaikkia Revolut-kortteja voi käyttää Google ja Apple Pay -sovelluksien kautta. Tällöin ostopaikka ei saa aidon kortin tietoja vaan ainoastaan Googlen tai Applen välittämän virtuaalisen korttinumeron. Tämä tekee maksamisesta turvallisempaa ja myös sujuvaa, sillä pelkkä puhelin riittää maksutapahtuman suorittamiseen.

Revolut-sovellus

Revolut-tiliä, kuten muidenkin modernien pankkien tilejä, hallitaan puhelimeen asennettavalla sovelluksella. Käytännössä Revolut on mobiilipankki eli kaikki toiminnot tilin avaamisesta alkaen tapahtuvat sovelluksen kautta. Sovelluksella saa nopeasti yleiskuvan talletetuista varoista ja varojen käyttöhistoriasta. Korttiin liittyvät toiminnot, kuten lukitseminen ja PIN-koodin vaihto, tapahtuvat sovelluksen kautta.

Ovatko rahat turvassa Revolutin tileillä?

Revolut on rekisteröitynyt useaan maahan, ja asiakkaan varojen turvallisuus riippuukin siitä, mihin Revolut-tahoon asiakkaalla on suhde. Jos käyttäjällä on tili Liettuaan rekisteröidyllä Revolut-pankilla (Revolut Bank UAB and Revolut Payments UAB), varoille on talletussuoja Liettuan talletussuojan alaisuudessa. Tämä kattaa enintään 100 000 euroa per tallettaja muutamin poikkeuksin. Sen sijaan jos käyttäjällä on sopimus Revolut Payments UAB -tahon kanssa, Liettuan talletussuoja ei ole voimassa. Tällöin rahat sijaitsevat Revolutin omalla tilillä, joka on suojattu niin, ettei mahdollisessa konkurssitilanteessa Revolut pääse rahoihin käsiksi vaan ne palautuvat asiakkaalle. Riskitaso järjestelyssä on hieman kohonnut, sillä jos varat syystä tai toisesta katoavat, niille ei ole takausta.

Koska Revolutin talletussuoja on monimutkainen, ei liene järkevää käyttää Revolutia ykköspankkinaan ennen kuin on varmistanut, että omat varat ovat Liettuan tai muun maan talletussuojan piirissä.

Virtuaaliset kortit ja lisäkortit

Revolut Plus -tason ja korkeamman tason käyttäjät voivat tilata toisen fyysisen Revolut-kortin kuluitta. Tämän jälkeen lisäkortit maksavat noin 6 euroa kappale.

Kaikilla Revolut-tasoilla sovelluksessa on mahdollista luoda virtuaalisia kortteja ilman lisämaksua, ja näitä voi käyttää verkkomaksamiseen. Virtuaalikortilla maksaessa fyysisen Revolut-kortin numeroa ei tarvitse antaa kauppiaalle vaan maksut voi suorittaa väliaikaisen virtuaalisen kortin numerolla. Tämä lisää turvallisuutta asioidessa vähemmän tunnetuissa internetin kauppapaikoissa.

Kokemuksia Revolut-pankista

Trustpilotin mukaan Revolut-käyttäjät ovat pääosin tyytyväisiä palveluun. Arvostelut ovat parempia kuin monella kilpailijalla.

Negatiivinen palaute koskee etenkin asiakaspalvelua ja sen vaikeaa tavoitettavuutta. Internet-pankkien aikana ei ole itsestään selvää, että pankkiin saa yhteyden helposti. Osa asiakkaista on kertonut myös, että Revolut on jäädyttänyt varoja väliaikaisesti niiden alkuperän tarkistamisen ajaksi. Pankilla on velvollisuus varmistua, että asiakkaan varat ovat laillisia, mutta toki tämä prosessi ei saisi kestää liian pitkään.

Internetissä on usein Revolutia koskevia blogikirjoituksia, jotka pääosin ovat positiivisia.

Vaihtoehtoja Revolutille

Viimeisen viiden vuoden aikana usea mobiilipankki on aloittanut toiminnan Euroopassa. Suosittelemme lukemaan arvostelumme Curvesta, N26:sta, Wisesta ja bunq:sta. Nämä ovat Revolutin kaltaisia pankkipalveluita tarjoavia yrityksiä hieman eri painotuksin.

Arviomme Revolutista

Arvostelussamme arvioimme Revolutin 4 tähden mobiilipankiksi. Palvelut ovat monipuolisia mutta hintataso silti kohtuullinen. Revolut pärjää erinomaisesti kilpailijoilleen, mutta tuotteessa on vielä kehittämisen varaa.

Kannattaako Revolut-tili avata?

Revolut-tili kannattaa avata, jos vastaavaa palvelua ei ole hankkinut vielä muualta. Revolut sopii erityisen hyvin paljon verkko-ostoksia tekevälle ja euroalueen ulkopuolelle matkaavalle. Koska Standard-tason tili on kuukausimaksuton, järkevää ensin avata kuukausimaksuton tili ja tarvittaessa korottaa paremmalle tilitasolle myöhemmin. Revolutin tilitasot ovat kohtuullisesti hinnoiteltuja kilpailijoihin nähden, ja pankin asiakaspalaute on keskimäärin positiivista.