Julkaistu: 3. marraskuuta 2022

Plutus

Plutus on lontoolainen pankin omainen palvelu mutta ei aito pankki. Yrityksen lupaus on integroida kryptoraha jokapäiväiseen elämään. Käytännössä tämä tapahtuu Plutuksen fyysisen Visa-kortin ja mobiilisovelluksen avulla. Plutuksen tärkeimmät palvelut ovat Visa Debit -kortti, tili ja mahdollisuus käydä kauppaa kryptorahalla muiden Plutus-käyttäjien kesken.

Plutuksen palvelut sopivat myös niille, joiden pääasiallinen tarkoitus ei ole hankkia kryptorahaa. Plutuksen debit-kortilla voi nimittäin maksaa aivan tavallisesti Plutus-tilillä olevilla euroilla, ja näistä maksuista saa cashbackia. Caschback maksetaan pluton-kryptorahassa, mutta sen voi muuttaa takaisin euroiksi ja käyttää tuleviin ostoksiin. Näin ollen kryptorahaa ei ole tarvetta koskaan ostaa itse vaan se kerääntyy cashbackin kautta.

Plutus on perustettu vuonna 2015, ja sen takana on sarjayrittäjä Danial Daychopam. Käyttäjiä Euroopassa on tuhansia ja kasvuvauhti on suuri yrityksen aloitettua yhteistyön Curven kanssa. Vaikka palvelun avulla voi myös sijoittaa kryptorahaan, turvallisempaa on käyttää Plutusta tavanomaisena debit-maksukorttina, jolla lisämausteena ansaitsee rahanpalautusta kryptorahana.

Plutuksen kryptoraha - pluton

Pluton on Plutuksen oma Ethereum-verkkoon perustuva kryptoraha. Plutus maksaa sen Visa-kortilla tehdyistä ostoksista 3 - 8 prosenttia cashbackia plutoneissa. Plutonit voi myydä Plutuksen omassa PlutusDEX-kauppapaikassa ja siirtää euromääräisenä omalle Plutus Debit- kortille. Myynnistä menee korkeintaan yhden prosentin palkkio. Rahat voi siirtää myös ulkoiseen kryptolompakkoon ja myydä muualla, mutta tällöin siirron kulut tulee maksaa itse. PlutusDEX-kauppapaikka on väliaikaisesti suljettu kehitystöiden vuoksi, joten kauppaa plutoneilla tulee käydä kolmannen osapuolen kauppapaikoilla.

Hae Plutus-korttia suosittelijalinkkimme kautta niin saat (ja me saamme) 10 dollarin edestä plutoneita.

Plutuksen ominaisuudet

Eurotili

Ottaessaan Plutus-palvelun käyttöön käyttäjä saa tavanomaisen euromääräisen IBAN-tilinumeron tai vaihtoehtoisesti puntamääräisen UK-tilin. Tilille voi tehdä tilisiirtoja euroissa tai punnissa ilman palvelumaksua, mutta nostot tililtä ovat maksullisia. Omalla Plutus-tilillä olevaa rahaa voi käyttää ilman palvelumaksua Visa-kortilla euroissa tehtäviin ostoksiin. Muissa valuutoissa tehtävät ostokset kannattaa tehdä Curve-kortin välityksellä palvelumaksun välttämiseksi. Kortilla tehdyistä ostoista saa 3 - 8 prosenttia rahanpalautusta pluton-kryptorahana.

Käyttäjien ja Plutuksen omat rahat ovat eroteltu niin, että mahdollisessa konkurssitilanteessa rahojen alkuperän ei pitäisi hämärtyä. Plutuksella ei kuitenkaan ole perinteistä pankkitakausta eli tilillä ei kannata säilyttää enempää rahaa kuin tarvitsee lähipäivien ostoksiin.

Kryptomarkkinapaikka

PlutusDEX-palvelussa Plutuksen käyttäjät (lukuun ottamatta UK-käyttäjiä) voivat käydä kauppaa Plutuksen omalla pluton-kryptorahalla tai ETH-rahalla. Näin ollen Visa-kortilla ansaitun cashbackin voi muuttaa euroiksi myymällä ne PlutusDEX:n avulla muille käyttäjille. Myynnistä saadut eurot ovat heti käytettävissä tuleviin Visa-ostoksiin.

Kryptorahan säilyttämistä varten käyttäjällä tulee olla palveluun sopiva kryptolompakko. Jos sellaista ei aiemmin omista, pluton suosittelee ilmaisen selainpohjaisen Metamask-lompakon avaamista, mutta muutkin lompakot käyvät. Vasta tämän jälkeen on mahdollista siirtää rahat omaan hallintaan. Plutuksella on selkeät ohjeet Metamask-lompakon avaamiseen. Kryptolompakko ei kuitenkaan ole aivan välttämätön, jos plutoneita ei halua sirtää omaan hallintaan.

Plutuksen edut

Cachback

Plutus tarjoaa kaikille käyttäjille vähintään 3 prosenttia cashbackia debit-kortilla tehdyistä ostoksista. Tämä maksetaan kryptolompakkoon plutoneina. Kryptorahan voi kuitenkin halutessaan myydä 45 päivän jälkeen ja saada vastineeksi euroja.

Cachbackin suuruuden voi korottaa jopa 8 prosenttiin steikkaamalla kryptorahaa. Kryptovaluuttojen steikkaus tarkoittaa yksinkertaistettuna kryptovarojen lukitsemista lohkoketjun toiminnan ylläpitoon ja tapahtumien vahvistamiseksi. Kryptoraha ei ole käytettävissä steikkauksen ajan vaikkakin se säilyy omassa omistuksessa.

Kahdeksan prosentin cashback houkuttaa, mutta emme suosittele kryptorahan steikkaamista. Kryptorahan arvo vaihtelee huomattavan paljon, jolloin huonoimmassa tapauksessa voi menettää kaiken steikattavan kryptorahan. Steikkauksessa on muitakin riskejä. Ilman steikkaustakin saa 3 prosentin cashbackin, mikä on merkittävä etu.

Lisäedut

Plutus tarjoaa kaikille käyttäjille yhden ilmaisen lisäedun ja maksullisilla tasoilla etuja voi olla jopa kolme. Steikkauksella etujen määrän voin nostaa kahdeksaan.

Käyttäjä saa valita etunsa annetusta listasta. Listassa vaihtoehtoina ovat mm. ilmainen Spotify-, Disney tai Prime-tilaus. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi valita esimerkiksi kuukausittaisen 10 euron rahanpalautuksen tietyistä liikkeistä kuten Shellliltä, Starbucksista, Lidlistä tai Booking.comista. Jopa 10 euron kuukausittainen rahanpalautus tarkoittaa 120 euroa vuodessa, mikä on arvokas etu ilmaiselle kortille. Rahanpalautus maksetaan plutoneina.

Plutuksen tilaustasot

Starter

Starter-tilitaso on kulutun. Cachbackiä saa 3 prosenttia ja käyttäjä voi valita yhden lisäedun. Cashbackia saa enintään 250 euron kuukausittaisista ostoksista, mutta kortin käyttöraja on silti suurempi. Starter-taso on kätevä palvelun testaamiseen sen kuluttomuuden vuoksi.

Everyday

Everyday-tilitaso maksaa 4,99 euroa kuukaudessa. Cachbackiin oikeuttavien ostosten raja on 2 000 euroa, joka riittää useimmille. Lisäetuja saa 2 kappaletta.

Premium

Paras taso on nimeltään Premium. Kuukausimaksu on 14,99 euroa mutta kortin cachback-ostosten rajakin on korkea: on 22 500 euroa kuukaudessa. Etuja saa 3 kappaletta.

Kaikkien tasojen cashbackin ja etujen määrää voi kasvattaa steikkaamalla rahaa.

Google ja Apple Pay

Plutus ei tue Google tai Apple Pay:tä, mutta tämä ei ole merkittävä ongelma. Käyttämällä Plutusta ilmaisen Curve-kortin kanssa saa lähes kuluttomat valuuttamuunnokset ja Google ja Apple Paykin ovat käytettävissä. Näin fyysistä Plutus-korttia ei tarvitse kantaa mukana.

Plutuksen huonoja puolia

Plutuksen ominaisuudet ovat houkuttelevia, mutta palvelussa on heikkouksiakin. Tietyt toimenpiteet ovat tarpeettoman monimutkaisia ja sovelluksessa on vielä keskeneräisyyksiä.

Visa-kortilla ei voi kuluttaa kryptorahaa suoraan vaan kryptoraha tulee ennen maksutapahtumaa myydä euroiksi. Myynti on onneksi helppoa Plutuksen DEX-portaalin kautta.

Rahan siirtäminen Plutukseen on hidasta. Kokemuksemme mukaan tilisiirron tekeminen Suomesta omalle Plutus-tilille kestää jopa yli vuorokauden. Tämän jälkeen Plutus-tilillä olevat varat eivät ole suoraan Visa-kortilla käytettävissä, vaan ne tulee vielä erikseen siirtää Plutuksen sisällä omalle korttitilille, mikä on onneksi vain muutaman klikkauksen toimenpide. Kokonaisprosessi on silti yllättävän monivaiheinen. Kärsivällinen käyttäjä saa rahat siirrettyä käytettäväksi noin yhdessä pankkipäivässä.

Cashbackina ansaitut plutonit saa myydä vasta 45 päivän päästä. Niiden arvo voi odottaessa nousta tai laskea. Odotusaika on melko pitkä, vaikka se ei merkittävää haittaa tuotakaan.

Lisäksi Plutuksen palvelussa on monenlaisia lisämaksuja. Rahan tallettaminen ja euromääräisten ostosten maksaminen Visa-kortilla on kulutonta. Lähes kaikki muu maksaakin, joten Plutus-tiliä ei kannata käyttää esimerkiksi laskujen maksuun.

Suosittelemme tutustumaan Plutuksen hinnastoon.

Plutus-kokemuksemme

Käytämme Curve-korttia päivittäin. Curve tekee yhteistyötä Plutuksen kanssa, joten päätimme avata Plutus-tilin.

Kortin tilaaminen

Kortin tilaaminen tapahtui asentamalla Plutus-sovellus puhelimeen. Sovellukseen piti antaa omat henkilötiedot, lähettää selfie ja kuvat henkilöllisyystodistuksesta. Tämä on tavanomainen toimintamalli vastaavien palveluiden käyttöönotossa.

Henkilötietojen tarkastaminen tapahtui muutamassa minuutissa, jonka jälkeen oli mahdollista tilata Plutuksen Visa-kortti. Tilaus tapahtui maksamalla 20 euroa Plutuksen tilille, mutta rahan sai kortin käyttöönoton yhteydessä omaan käyttöön. Kortin toimitusaika oli useita kuukausia.

Hae Plutus-korttia suosittelijalinkkimme kautta niin saat (ja me saamme) 10 dollarin edestä plutoneita.

Metamask-lompakon avaaminen

Metamask on Plutuksen suosittelema kryptolompakko. Lompakon tiedot ovat käyttäjän hallussa, jolloin Plutukseen kohdistuvassa tietomurrossa hyökkääjä ei pääse käyttäjien kryptorahoihin. Ratkaisu on siis turvallinen, mutta jättää paljon vastuuta käyttäjälle kryptolompakon tietojen säilyttämisestä.

Chrome-selaimeen tulee asentaa Metamask-lisäosa. Asennus on muutaman klikkauksen takana ja se on valmis alle minuutissa. Asennuksen jälkeen lompakko on lähes heti käytettävissä. Käyttäjän tulee luoda Metamaskiin käyttäjätunnus ja salasana. Lompakon luonnin yhteydessä hän saa myös palautusfraasin. Tätä englanninkielisten sanojen sarjaa voi käyttää lompakon nollaukseen, jos salasana unohtuu tai lompakon tiedot muutoin ovat päässeet tuhoutumaan. Fraasi on pidettävä erittäin hyvässä tallessa, koska sillä pääsee käsiksi lompakossa olevaan kryptorahaan. Toisaalta fraasi on myös ainoa tapa nollata salasana sen unohduksen yhteydessä.

Jos kryptolompakon tiedot ovat syystä tai toisesta tietokoneesta tuhoutuneet, käyttäjä on unohtanut salasanansa eikä hän tiedä palautusfraasia, on lompakossa olevien kryptorahojen palauttaminen lähes mahdotonta. Tämän vuoksi tiedot tulee pitää erittäin hyvässä tallessa esimerkiksi turvalliseen paikkaan sijoitetulla paperinpalalla. Kryptolompakon tietojen unohtuessa perinteinen raha omalla Plutus-tilillä on silti normaaliin tapaa käytettävissä.

Kortin aktivointi

Saimme kortin postitse luvatussa ajassa ja kortin aktivointi sujui mukana tulleiden ohjeiden avulla ongelmitta. Kortille oli ladattu 10 euron edestä plutoneita tervetuliaislahjana, ja nousimme myös Premium-tasolle kuukaudeksi ilman maksua. Näin ollen voimme heti aktivoida kolme valitsemaamme etua: Lidl, Shell ja Starbucks.

Pluton-tilillämme oli myös tilausvaiheessa tehty 20 euron talletus käyttövalmiina.

Cashback ja edut

Olemme saaneet lähes kaikista ostoksista 3 prosenttia cashbackia plutoneina. Niitä ei voi kuitenkaan myydä ennen kuin 45 päivän odotusaika on umpeutunut. Lidlistä, Shellistä ja Starbucksista olemme myös saaneet luvatut kuukausittaiset 10 euron lisäedut plutoneina. Lisäetujen saaminen edellyttää, että käyttää valitsemiensa liikkeiden palveluja vähintään 10 euron edestä ja maksaa ostokset Plutuksen kortilla.

Visa-kortin käyttö ja kryptomarkkinapaikka

Jotta Plutuksen DEX-kryptomarkkinapaikkaa voisi käyttää, käyttäjän tulee asentaa Metamask-lisäosa selaimeen tai puhelimeen, ja Metamaskiin tulee olla luotu kryptolompakko. Tämän jälkeen lompakon yhdistäminen Plutuksen markkinapaikkaan onnistuu muutamalla klikkauksella Plutuksen käyttöliittymän kautta. Markkinapaikalla voi käydä kauppaa plutoneiden lisäksi ETH-kryptovaluutalla.

Heti kortin aktivoinnin jälkeen kokeilimme Plutuksen DEX-markkinapaikkaa. Myimme tervetuliaislahjana saamamme plutonit, mikä oli yksinkertainen toimenpide. Rahat tulivat euroina korttitilillemme muutamassa tunnissa.

Loppusanat

Plutus on mielenkiintoinen kryptorahan ja tavallisen rahan yhdistävä palvelu, johon sisältyy debit-kortti. Rahan käyttö tapahtuu pääasiassa euroissa, mutta bonukset maksetaan plutoneina. Palvelussa plutonit voi myydä tai halutessaan ostaa niitä lisää muilta käyttäjiltä. Plutoneiden arvo vaihtelee päivittäin.

Jopa Plutuksen ilmainen taso tarjoaa hyvää cashbackia ja yhden ilmaisen lisäedun. Maksullisilla tasoilla tai kryptorahaa steikkaamalla edut ovat vieläkin paremmat. Kryptorahaa ei kannata kuitenkaan omistaa paljon, sillä sen arvon säilyminen on epävarmaa.

Koska Plutuksen Starter-taso on kuluton, palvelun kokeileminen on helppoa. Jos palvelun kokee hyödylliseksi, siirtyminen maksullisella Everyday-tasolle voi olla kannattavaa.

Tutustu maksukorttiin kortinmyöntäjän kotisivuilla ja jätä hakemus!