Julkaistu: 9. elokuuta 2021

Mikä on Wirex?

Wirex Limited on brittiläinen yritys, joka tuottaa mobiilipankin kaltaista palvelua. Wirex ei kuitenkaan ole virallinen pankki. Se on keskittynyt kryptorahan ja perinteisen rahan yhdistämiseen yhden sovelluksen alle. Wirex tarjoaa palveluita etenkin Britanniassa, mutta myös suomalainen voi avata tilin Wirexiin ja tilata siihen liittyvän Wirex-kortin.

Wirexin omin sanoin he ovat alusta, jonka missiona on tehdä kryptorahasta ja perinteisestä rahasta tasa-arvoista ja helposti saatavaa kaikille.

Wirex koostuu mobiilipankkipalveluista, mutta parhaimman hyödyn saa vasta tilaamalla palveluihin liittyvän kuluttoman Mastercardin. Näin Wirexia voi käyttää tavanomaisten ostosten maksuun ja siten nauttia Wirexin tuomasta ostobonuksesta.

Wirexin BTX-kryptoraha

BTX on Wirexin oma kryptoraha, jonka kurssi suhteessa euroon on dynaaminen. Wirex-tilillä voi säilyttää useita eri kryptorahoja tai perinteisiä valuuttoja kuten euroja. Rahan muuntaminen perinteisen valuutan ja kryptorahan välillä ei ole ilmaista.

Wirex-tilitasot

Standard

Wirex Standard-tason tilin avaaminen on ilmaista ja siinä ei ole juoksevia kuluja. Tiliin saa Mastercard-kortin kuluitta. Standard-tasolla ainoa lisäetu on puolen prosentin bonus ostoista kivijalkaliikkeissä ja se maksetaan Wirexin omassa BTX-kryptorahassa.

Premium

Wirex Premium-tilin avaaminen on ilmaista, mutta tili maksaa 9,99 euroa kuukaudessa. Ostoista saatava bonus on prosentin sekä fyysisissä liikkeissä että netissä ja se maksetaan BTX-kryptorahassa. Wirex-tilillä olevalle BTX-rahalle saa tällä hetkellä 4 prosentin vuotuisen bonuksen. Premium-tason tilauksella on 90 päivän irtisanomisaika.

Elite

Myös Wirex Elite-tilin avaaminen on ilmaista, mutta se maksaa jopa 29,99 euroa kuukaudessa. Ostoista saatava bonus on 2 prosenttia sekä fyysisissä liikkeissä että netissä ja se maksetaan BTX-kryptorahassa. Wirex-tilillä olevalle BTX-rahalle saa tällä hetkellä jopa 12 prosentin vuotuisen bonuksen. Elite-tason tilauksella on 90 päivän irtisanomisaika.

Wirexin ominaisuudet ja edut

Wirex-tilin ja kortin ominaisuudet ovat samat kaikilla tasoilla. Bonusten ja rahanpalautuksen suuruudet kuitenkin vaihtelevat tasoittain edellä kuvatun mukaisesti.

Valuuttamuunnokset

Kortille tulee tallettaa rahaa ennen kuin sitä voi käyttää. Talletuksen voi tehdä perinteisessä rahassa kuluitta tai kryptorahana maksullisena. Wirexin yksi suurimmista eduista on se, että valuuttamuunnos maksutapahtuman yhteydessä kortille talletettuun valuuttaan on aina kuluton. Voit siis säilyttää Wirexin korttitilillä esimerkiksi euroja ja tehdä maksutapahtuman punnissa. Ylimääräisiä valuuttamuunnoskuluja ei mene toisin kuin perinteisillä pankeilla.

Kryptoraha

Wirex-alustalla voi säilyttää ja käydä kauppaa usealla eri kryptorahalla. Kryptorahojen lähettäminen, vastaanottaminen ja muuntaminen tavalliseksi rahaksi ei kuitenkaan ole kulutonta.

Säästäminen

Wirexia voi käyttää myös säästötilinä. Tallettamalla rahaa Wirexin säästötilille (X-Account) saa tilillä olevalle rahalle talletusvaluutasta riippuen 6 - 12 prosenttia vuotuista korkoa päivittäin laskettuna. Ottamalla tuoton vastaan BTX-yksikössä korkoa saa 4 prosenttiyksikköä enemmän. BTX on Wirexin oma kryptoraha, jonka kurssi suhteessa euroon on dynaaminen.

Cachback ostoksista

Wirex-kortilla tehdyistä ostoksista saa rahanpalautusta 0,5 - 2 prosenttia, mikä maksetaan Wirexin omana BTX-kryptorahana. Palautuksen suuruus riippuu Wirex-tilin tasosta. Kryptorahan muuntaminen tavalliseksi rahaksi tuottaa muuntokuluja.

Vuotuinen bonus BTX-kryptorahalle

Omalla tilillään olevalle BTX-kryptorahalle saa vuotuista bonusta 0 - 12 prosenttia riippuen Wirex-tilin tasosta. Tällä hetkellä Standard-tasolla bonusta ei saa ollenkaan, Premium-tasolla 4 prosenttia ja Elite-tasolla 12 prosenttia.

Onko Wirex turvallinen?

Wirex ei ole pankki, joten perinteistä talletussuojaa asiakkaiden varoilla ei ole. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun miettii, miten paljon rahaa palveluun on valmis tallettamaan.

Wirex säilyttää asiakkaidensa varat omista erillään ja konkurssitilanteessa asiakkaiden rahoja ei käytetä Wirexin omiin menoihin. Tämä ei tietystikään takaa 100-prosenttisesti, että kaikki asiakkaiden varat ovat tallessa. Wirex mainostaa lisäksi, että ulkopuolinen yritys on vakuuttanut säästötileillä olevat varat 30 miljoonaan euroon saakka.

Wirex harjoittanut liiketoimintaa jo 7 vuotta eli aivan nuoresta yrityksestä ei ole kyse. Pankki- ja rahoitusmaailmassa 7 vuotta ei kuitenkaan ole vielä merkittävän pitkä aika.

Kokemuksia Wirexin asiakaspalvelusta

Emme ole itse käyttäneet Wirex-tiliä tai -korttia. Näin ollen meillä ei ole ollut tarvetta selvittää ongelmia Wirexin asiakaspalvelun kanssa. Tutustuimme kuitenkin Trustpilotiin kirjattuun palautteeseen Wirexista.

Trustpilotissa oli monia 5-tähden palautteita, mutta ne näyttivät hieman epäaidoille. Vastaavasti 1-tähden palautteita oli useita. Näiden mukaan asiakaspalvelu on melko hidasta, ja sitä ei ole resursoitu riittävästi. Ongelmat ratkeavat usean käyttäjän mielestä hitaasti. Tuntematta näitä tapauksia tarkemmin, emme osaa ottaa kantaa, onko Trustpilotin palaute oikeanlaista, mutta jotain siitä voi päätellä asiakaspalvelun haasteista.

Keille Wirex-kortti soveltuu?

Ilmainen Wirex Standard -kortti soveltuu matkailijalle, joka käyttää paljon vieraita valuuttoja tai henkilölle, jolla on tarvetta muuttaa rahaa usein valuutasta toiseen. Myöskin kryptorahalla kauppaa käyvälle Wirex saattaa olla hyvä alusta. Premium ja Elite -tason tilaukset ovat kalliit, joten ne kannattaa hankkia vasta ollessa varma, että Wirexista ja Wirex-kortista on riittävästi hyötyä. Toisaalta Wirexin suuret talletusbonukset kompensoivat korkean kuukausimaksun ja tallettamalla tilille riittävästi rahaa bonusta saa kuluja enemmän.

Arvosanamme Wirex-kortista

Koska Wirex-kortin Standard-tason tili Mastercard-kortteineen on ilmainen, annamme Wirex-kortille 4 tähteä. Sen sijaan Premium- ja Elite-tasot ovat hinnakkaita, joten ne arvioimme vain 3 tähden tuotteiksi. Wirex poikkeaa merkittävästi muista maksukorteista, joten palvelun vertailu perinteisiin kortteihin on vaikeaa.

Loppusanat

Tutustuimme Wirexiin melko pintapuolisesti, sillä meillä ei ole heidän korttia emmekä sitä yrittäneet tilata ainakaan vielä. Lukemalla Wirexin omia nettisivuja, Trustpilotia ja useita Wirex-arvosteluja huomasimme, että Wirex muuttaa hinnastoaan usein. Näin ollen emme nähneet mielekkäänä listata tähän arvosteluun tarkkoja Wirexin palvelumaksuja.

Tällä hetkellä Standard-tason tili ja siihen liittyvä Mastercard ovat ilmaisia. Perinteisen valuutan tallettaminen Wirex-kortille on kulutonta ja mahdolliset valuuttamuunnokset ostotapahtuman yhteydessä ovat myöskin maksuttomia. Tilisiirrot muihin pankkeihin/muista pankeista ovat myös kuluttomia. Kululliset palvelut liittyvät pitkälti kryptorahaan ja Wirexin oman rahan, BTX:n, käsittelyyn. On järkevää myös huomioida, että kaikki bonukset maksetaan BTX-yksikössä, jonka käyttäminen tai siirtäminen Wirexista pois tuottaa hieman kuluja.

Koska Wirex Standard on kuluton, ja sen mukana tulee Mastercard, uteliaan ja kryptorahoista kiinnostuneen henkilön kannattaa tällainen tili avata. Näin saa paremman mielikuvan, millaisia hyötyjä Wirex antaa ja mitä kuluja se lopulta tuottaa.