Kaupallinen yhteistyö: artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä kaupallisiin palveluihin.

Julkaistu: 5. joulukuuta 2020

Mikä Wise on?

Wise (alkuaan TransferWise) ei ole tavanomainen pankki, mutta se on pankin kaltainen palvelu. Wise mahdollistaa rahan tallettamisen eri valuutoissa ja rahan muuttaminen valuutasta toiseen onnistuu helposti ja selvästi perinteisiä pankkeja edullisemmin. Alun perin yritys on kotoisin Virosta. Nykyään pääkonttori on Lontoossa Isossa-Britanniassa.

Wisen alkuperäinen toiminta-ajatus oli helpottaa rahan siirtämistä rajojen yli ja pienentää samalla siirron kuluja. Rahansiirtopalvelu oli suunnattu erityisesti maahanmuuttajille, jotka lähettävät rahaa säännöllisesti kotimaahansa. Palvelun julkistamisen jälkeen Wisen toimintaidea ja kohderyhmä ovat laajentuneet, ja nykyään Wise ei ole enää pelkkä rahansiirtopalvelu.

Vaikka Wise ei ole virallinen pankki, sen palveluita voi käyttää pankkimaisesti. Rahaa voi tallettaa omille Wise-tileille useassa eri valuutassa. Omalle tililleen voi myös vastaanottaa perinteisiä pankkisiirtoja tunnetuimmissa valuutoissa, ja rahaa voi siirtää Wisesta tavanomaisten pankkien tileille. Wise tarjoaa moderneja rahansiirtopalveluita kansainväliseen kanssakäymiseen, jossa rahat siirtyvät valtion rajojen yli hetkessä.

Wise Visa

Wise-tilien käyttöön voi tilata Wise Visan. Tämä on debit-kortti, joten rahaa ei voi koskaan kuluttaa enempää kuin on aiemmin Wiseen tallettanut. Tämän vuoksi kortti on erittäin turvallinen kelle tahansa.

Wise-kortilla voi maksaa ostoksia missä tahansa Visa kelpuuttavassa liikkeessä ja internetissä. Raha siirtyy maksunsaajalle käyttäjän samassa valuutassa olevalta Wise-tililtä. Jos käyttäjän Wise-tileillä on vain muita valuuttoja, hoitaa Wise valuuttamuunnoksen kohdevaluuttaan huomattavasti pankkeja edullisemmin. Näin ollen Wise Visan käyttö ulkomailla on edullisempaa kuin tavallisten pankkien korttien käyttö.

Wisen edut

Wise-kortin hyödyt tulevat esiin etenkin silloin, kun käyttää omasta kotivaluutasta poikkeavaa valuuttaa.

Rahan talletus eri valuutoissa

Wise-palveluun voi tallettaa rahaa melkein missä tahansa valuutassa. Tiettyjen valuuttojen osalta käyttäjä saa myös aidon tilinumeron tilisiirtojen vastaanottamiseen Wisen ulkopuolelta. Tavanomaisia tilisiirtoja voi vastaanottaa euroissa, punnissa, Amerikan, Australian ja Uuden-Seelannin dollareissa, Unkarin forinteissa, Romanian leussa ja Singaporen dollareissa. Muiden valuuttojen osalta ainoastaan tilisiirrot Wisesta ulos ovat mahdollisia.

Rahaa voi tallettaa myös Wisen sisäisiin säästölippaisiin (jar Wisen termeillä) halutussa valuuutassa, jolloin rahoja ei pysty käyttämään tilisiirtoihin tai ostosten maksamiseen. Tämä on kätevä tapa eriyttää päivittäiseen käyttöön tarkoitetut rahat ja säästöt.

Korkoa rahalle

Wise-palvelussa oleville varoilla ei normaalisti makseta korkoa. Euro- ja puntatalletusten kohdalla on kuitenkin mahdollista valita, haluaako varat säilyttää perinteisenä valuuttana vai valtion obligaatioihin sidotuissa rahastoissa. Jälkimmäisessä vaihtoehdoissa varoille maksetaan korkoa, jonka suuruus vaihtelee markkinatilanteen mukaan. Rahat ovat kuitenkin edelleen normaalisti käytettävissä. Huonona puolena mainittakoon, että järjestelyyyn sisältyy pienehkö rahojen menettämisen tai arvon laskun riski.

Edulliset valuuttamuunnokset

Tavanomaisesti pankit veloittavat noin 2 prosentin palkkion valuuttamuunnoksista. Wise veloittaa usean valuuttaparin kohdalla alle 0,5%, mikä on selvästi pankkeja vähemmän. Wise onkin edullinen tapa vaihtaa valuuttoja. Esimerkiksi matkalle lähtiessä valuutanvaihdon voi tehdä etukäteen silloin kuin valuuttakurssit ovat suotuisat.

Tilisiirrot ulkomaille

Wise-sovelluksen kautta rahaa voi lähettää ulkomaille myös niissä valuutoissa, joissa rahaa ei voi säilyttää Wise-palvelussa. Tällöin riittää, että vastaanottajalla on tili siinä maassa, johon rahan haluaa lähettää.

Tilisiirrot ulkomailta

Omalle Wise-tilille voi vastaanottaa normaaleja tilisiirtoja tunnetuimmissa valuutoissa. Käyttäjä saa tilinumerot, joihin rahasiirrot tulee kohdistaa.

Wisen kulut

Wise-tilin avaaminen on kulutonta.

Visa

Visan hankinta maksaa 7 euroa. Tämä on kertamaksu, joten kortissa ei ole juoksevia kuluja kuten vuosimaksuja.

Rahan tallettaminen

Rahan tallettaminen omalle Wise-tilille on kulutonta, jos valuuttamuunnosta ei tarvitse tehdä talletuksen yhteydessä. Jos talletuksen tekee eri valuutassa, tulee lisäksi maksaa valuuttamuunnoskulut. Rahan tallettamisen maksaminen kortilla on maksullinen lisäpalvelu. Rahan siirtäminen suomalaisesta pankista Wiseen onnistuu kokemuksemme mukaan alle minuutissa.

Valuuttamuunnoskulut

Valuuttamuunnokset Wisessa ovat edullisia. Pääsääntöisesti ne maksavat alle 0,5% vaihdettavasta summasta, mikä on hyvin edullista. Tavanomaiset pankit ja luottokorttiyhtiöt veloittavat usein jopa 2 prosenttia.

Tilisiirrot

Rahan siirtämisestä omalta Wise-tililtä tavalliselle pankkitilille ilman valuuttamuunnoksia tulee maksaa pieni siirtopalkkio. Mahdolliset valuuttamuunnoskulut tulee maksaa erikseen. Omalle tilille rahaa voi siirtää Wise-palvelusta ilman siirtokuluja, mutta mahdolliset valuuttamuunnoskulut tulee tällöinkin maksaa.

Kortin käyttö

Wise Visan käytöstä liikkeessä tai internetissä ei mene palkkiota. Jos käyttäjällä ei kuitenkaan ole ostotapahtuman kohteena olevaa valuuttaa talletettuna Wise-palvelussa, maksu suoritetaan käyttäjän muussa valuutassa olevalta tililtä, jolloin hänen tulee maksaa tästä aiheutuvat valuuttamuunnoskulut.

Kokemuksia Wisesta

Avasimme jo vuosia sitten tilin Wiseen ja tilasimme Wise Visa Debitin.

Wise-tilin avaaminen

Wise-tilin avaaminen onnistui 5 minuutissa Wisen omilla nettisivuilla. Palveluun tuli antaa henkilötiedot, luoda tunnus sekä lähettää valokuva henkilöllisyystodistuksesta. Tilin avaamisprosessi oli nopea ja helppo. Heti tilin avaamisen jälkeen oli mahdollista tilata Wise Visa, joka maksoi avaamishetkellä 6 euroa.

Kortti toimitettiin kotiin noin viikossa. Kortin aktivointi tapahtui asentamalla puhelimeen Wise-sovellus, johon tuli syöttää kortissa ollut aktivointikoodi. Tämän jälkeen sai tietää kortin PIN-koodin.

Rahan tallettaminen

Talletimme rahaa puntamääräiselle Wise-tilillemme sovelluksen avulla.

Ensin tuli valita, miten paljon ja mitä valuuttaa halusi tallettaa. Valitsimme summan ja valuutaksi punnan. Tämän jälkeen tuli valita valuutta, jolla talletuksen halusi maksaa. Täksi valuutaksi valitsimme euron.

Itse talletus oli kulutonta, mutta valuuttamuunnoksesta tuli maksaa noin 0,45 prosenttia. Siirretty raha tuli siirtää omasta pankista Wisen tilille käyttäen Wisen antamia tilitietoja. Koska kyseessä oli ensimmäinen puntatalletus, Wiselle tuli lähettää valokuva omasta henkilökortista sekä selfie.

Maksun olisi voinut suorittaa myös debit- tai credit kortilla, mutta tällöin olisi tullut maksaa noin 5 euron pikasiirtomaksu.

Ensimmäisen talletuksen tekemisen jälkeen Wise on edelleen kehittynyt, ja nykyään tilisiirron omasta pankista Wiseen voi tehdä Wisen Open Banking -yhteistyökumppanin kautta. Manuaalisia tilisiirtoja ei siis enää tarvitse tehdä, vaan palvelu siirtää rahat automaattisesti käyttäjän valtuuttamana hänen suomalaisesta pankistaan. Tällä tavoin rahat Wiseen siirtyvät minuuteissa ja mikä parasta, kuluitta!

Wise-kortin käyttö

Wisen korttia olemme käyttäneet kuten mitä tahansa debit-korttia. Maksutapahtuman valuutta määrää, mitä miltä valuuttatililtä maksu suoritetaan. Jos tällä tilillä ei ole riittävästi katetta, menee maksu automaattisesti toiselta omalta Wise-tililtä.

Wise-sovellus

Wise-tilejä on helppoa käyttää Wise-sovelluksella. Sovelluksessa on biometrinen tunnistus, joten sen turvallinen käyttö on vaivatonta.

Sovelluksen etusivulla näkee nopealla vilkaisulla viimeaikaiset tapahtumat ja omien Wise-tilien saldot. Account-välilehdellä näkee omat käytössä olevat tilinumerot. Tilisiirtojen tekeminen onnistuu Send-toiminnolla.

Wise-palvelun turvallisuus ja korko

Wise ei ole pankki, joten sillä ei ole minkään valtion takausta rahoille. Wise säilyttää varoja tavallisissa pankeissa, joissa rahat ovat kuitenkin erotettu Wisen omista rahoista. Vaikka Wise menisi konkurssiin, asiakkaiden rahat olisivat silti tallessa säilytyspankeissa erillisillä tileillä. Rahat voi menettää ainoastaan silloin, jos rahoja säilyttävät pankit tulevat maksukyvyttömiksi.

Arviomme Wise-kortista

Wise Visa on käyttötarkoitukseensa erinomainen kortti. Rileillä voi säilyttää rahaa eri valuutoissa ja muunto valuutasta toiseen on helppoa ja edullista. Eri valuuttojen käyttö ostosten maksuun kortilla on yksinkertaista.

Wise ei maksa talletuksille korkoa.

Loppusanat

Wise on ehdoton valinta henkilöille, jotka siirtävät rahaa valtion rajojen yli säännöllisesti ja siirtojen yhteydessä tarvitaan valuuttamuunnoksia. Wise Visa sopii vastaavasti matkailijoille. Valuuttamuunnokset voi tällöin tehdä edullisesti etukäteen ja maksaa muussa kuin euroissa hinnoiteltuja ostoksia Wisen Visalla. Tällöin rahaa säästää 1-1,5% tavallisiin pankkeihin verrattuna.

Tutustu maksukorttiin kortinmyöntäjän kotisivuilla ja jätä hakemus!