Kaupallinen yhteistyö: artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä kaupallisiin palveluihin.

Julkaistu: 1. maaliskuuta 2021

Bunq - eurooppalainen mobiilipankki

Bunq on vuonna 2015 perustettu hollantilainen mobiilipankki, jonka ainoa fyysinen toimipaikka on pääkonttori Amsterdamissa. Tilejä bunqiin voi silti avata lähes koko Euroopassa, sillä pankin palveluita käytetään mobiilisovelluksen kautta kuten lähes kaikkien modernien pankkien palveluita. Myös suomalaiset ja Suomessa asuvat pystyvät avaamaan bunq-tilin itsepalveluna käden käänteessä.

Bunq on lisensoitu eurooppalainen pankki, jossa jokaisen asiakkaan varat ovat suojattu 100 000 euroon saakka Hollannin talletussuojan (Deposit Guarantee Scheme) puitteissa. Turvallisuus on pankille tärkeä ja mobiilipankissa on mm. kaksivaiheinen tunnistautuminen, jolla parannetaan kirjautumisen turvallisuutta. Luonnollisesti bunq noudattaa EU:n säännöksiä internet-maksamisessa.

Ilmastonsuojelu kantavana ajatuksena

Bunq korostaa olevansa vastuullinen ympäristöstä huolehtiva pankki, ja pankki onkin nostanut hiilidioksidipäästöjen vähentämisen merkittäväksi teemakseen. Pankin kalleimmissa tilituotteissa on sisäänrakennettuna hiilidioksidipäästöjen kompensointi. Bunqin tilit soveltuvat erityisesti käyttäjälle, joka haluaa päivittäisillä toimillaan vähentää päästöjä.

Pankin slogan on bunqr - the place for the Free. Termillä the Free pankki tarkoittaa itsenäistä ajattelijaa, joka elää omien halujensa mukaisesti mutta vastuullisesti. Bunq kertoo olevansa kaikkien niiden pankki, jotka ovat kiinnostuneet kestävästä kehityksestä ja haluavat jättää maailmaan positiivisia jälkiä.

Bunqin tili- ja maksukorttivaihtoehdot

Bunq tarjoaa kolmea erilaista tilivaihtoehtoa. Jokaiseen tilivaihtoehtoon sisältyy vähintään yksi debit- tai credit-maksukortti, mutta kummallakin korttityypillä rahat veloitetaan tililtä reaaliajassa.

Bunq Easy Bank

Bunq Easy Bank maksaa 2,99 euroa kuukaudessa. Palvelupakettiin kuuluu euromääräinen IBAN-tilinumero ja maksukortti. Kaikki korttiostot veloitetaan välittömästi omalta bunq-tililtä.

Bunq Easy Bank -tasolle ei enää sisälly kuluttomia valuuttamuunnoksia, jotka kuuluivat aiempaan samanhintaiseen bunq Easy Travel -tasoon. Nyt muunnoksista tulee maksaa tavanomainen noin 3 prosentin muunnospalkkio kuten suurella osalla muidenkin pankkien korteilla. Eräs Easy Bank -tasoon kuuluva hyödyllinen ominaisuus on helppo laskun jakaminen ystävien kesken. Valokuvatun kuitin voi lähettää bunqiin ja kohdentaa haluamaansa tilitapahtumaan, minkä jälkeen osuuksia tapahtumasta voi kätevästi allokoida ystäville sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron perusteella. Käyttäjä pystyy reaaliajassa seuraamaan, ovatko ystävät maksaneet osuutensa.

Automaattinostot bunq-kortilla tehtynä maksavat 0,99 euroa / nostokerta kymmeneen kuukausittaiseen nostokertaan saakka, minkä jälkeen ne kallistuvat. Erityisiä muita etuja Easy Money -tasolla ei ole lukuun ottamatta oppaita turvalliseen ja sujuvaan matkustamiseen.

Tilaa bunq Easy Travel.

Bunq Easy Money

Bunq Easy Money maksaa 8,99 euroa kuukaudessa. Palvelupakettiin kuuluu euromääräinen IBAN-tilinumero, alitilejä kulutuksen jaottelemiseen ja maksukortteja. Kaikki korttiostot veloitetaan välittömästi omalta bunq-tililtä.

Maksamalla 24 kuukautta ennakkoon bunq toimittaa käyttäjälle metallisen kortin. Easy Money -tasolla fyysisiä maksukortteja on mahdollista saada jopa 3 kappaletta ja virtuaalisia 5. Näin ollen eri käyttötarkoituksiin voi käyttää eri kortteja. Subscription-ominaisuudella on helppo seurata, mihin jatkuviin tilauksiin tilin varat siirtyvät.

Valuuttamuunnokset ovat kuluttomia ja automaattia voi käyttää 4 kertaa kuussa ilman palkkiota. Edullinen rahan lähettäminen ulkomaille on mahdollista bunqin kumppanin, Wisen kautta.

Käyttäjä voi myös valita, millaisiin kohteisiin bunq varoja sijoittaa, jolloin voi varmistua varoja käytettävän eettisesti kestäviin tarkoituksiin.

Tilaa bunq Easy Money

Bunq Easy Green

Bunq Easy Green maksaa 17,99 euroa kuukaudessa. Palvelupakettiin kuuluu euromääräinen IBAN-tilinumero, alitilejä kulutuksen jaottelemiseen ja maksukortteja kuten Easy Money -tasolla. Kaikki korttiostot veloitetaan välittömästi omalta bunq-tililtä.

Maksamalla 12 kuukautta ennakkoon bunq toimittaa käyttäjälle metallisen kortin. Fyysisiä maksukortteja on mahdollista saada 3 kappaletta ja virtuaalisia 5. Näin ollen eri käyttötarkoituksiin voi käyttää eri kortteja. Subscription-ominaisuudella on helppo seurata kulutuksen kohdentumista.

Valuuttamuunnokset ovat kuluttomia ja automaattia voi käyttää 4 kertaa kuussa ilman palvelumaksua. Edullinen rahan lähettäminen ulkomaille on mahdollista bunqin kumppanin, Wisen kautta.

Jokaista kulutettua 100 euroa kohden, bunq lupaa istuttaa puun. Näin ollen käyttäjä bunqin laskelmien mukaan tulee hiilineutraaliksi jopa kahdessa vuodessa.

Käyttäjä voi myös valita, millaisiin kohteisiin bunq varoja sijoittaa, jolloin voi varmistua niiden päätyvän eettisesti kestäviin tarkoituksiin.

Tilaa bunq Easy Green.

Google ja Apple Pay -tuki

Bunqin maksukortit tukevat Google ja Apple Pay:tä.

Keiden kannattaa avata tili bunqiin?

Mielestämme bunqin tilit sopivat erinomaisesti kahdelle ryhmälle: matkaajille ja ympäristötietoisille kuluttajille.

Matkaajien kannattaa avata edullinen bunq Easy Money -tili. Kalliimpi bunq Easy Green -tili saattaa kuitenkin olla sopivampi valinta, jolloin matkustamisen hiilidioksidipäästöjä tulee kompensoitua päivittäisen kulutuksen yhteydessä.

Kestävästä kehityksestä ja vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneelle bunq Easy Green -tili on sopivin vaihtoehto, vaikka onkin hieman hinnakas. Vastineeksi omat CO2-päästöt vähenevät merkittävästi.

Kokemuksia bunqista

Kokemuksemme mukaan tarkkaa tietoa bunqin eri tasojen ominaisuuksista on hieman vaikea ymmärtää. Palvelun kuvaus internet-sivuilla on hieman hajanaista, ja käyttäjän saattaa olla vaikea ymmärtää, mitä palvelupaketteihin lopulta kuuluu. Muutokset palvelupaketeissa ovat yleisiä. Tuotteista on laadittu hieman monimutkaisemmat kuvaukset kuin niiden olisi suotavaa olla.

Trustpilotissa bunq on saanut sekä loistavaa että huonoa palautetta. On tavanomaista, että ihmiset jakavat helpommin negatiivista kuin positiivista palautetta, mutta tietyillä käyttäjillä näyttää olleen yllättäviä kokemuksia bunqista. Bunq saattaa olla sulkenut tilin ilman ennakkovaroitusta, ja asian selvittäminen bunqin kanssa on ollut hankalaa. Tuntematta asioiden yksityiskohtia näihin väitteisiin on vaikea ottaa kantaa, sillä toisinaan tilien sulkemiseen saattaa olla hyvät syyt kuten rahanpesun estäminen.

Internetissä on myös monia bunqin palveluita ylistäviä kirjoituksia. Yksittäisten kokemusten perusteella ei voida taata palvelun sopivuutta kaikille käyttäjille. Parhaimman kuvan bunqin palvelusta saa kokeilemalla niitä itse pienellä talletuksella ja käyttömäärällä.

Arviomme bunqista

Arvioimme bunqin 4 tähden mobiilipankiksi. Bunqin tilivaihtoehdot ovat hieman hinnakkaita, mutta jos ei valitse pankkia kuukausimaksun perusteella, bunq on erinomainen valinta esimerkiksi matkailijan pankkitiliksi ja -kortiksi. Pankki tarjoaa omaisuuksia, joita perinteisistä pankeista ei saa. Esimerkiksi valuuttamuunnokset ovat kuluttomia kahdella parhaimmalla tasolla.

Loppusanat

Bunq on mielenkiintoinen hollantilainen lisensoitu mobiilipankki, joka tavoittelee erityisesti nuoria käyttäjiä. Pankin toiminta-ajatus on raikas ja kaukana perinteisestä pankkimaailmasta. Silti varoilla pankissa on normaali talletussuoja.

Pankki on vielä nuori, ja käyttäjillä on sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia bunq-pankista. Näemme, että bunq soveltuu parhaiten ympäristötietoiselle kuluttajalle tai matkaajalle. Tilin avaaminen on nopeaa mobiilisovelluksella. Erityisen hyvää pankissa on useihin tilitasoihin kuuluvat useat maksukortit, joilla kulutusta on helppo jaotella.

Tutustu maksukorttiin kortinmyöntäjän kotisivuilla ja jätä hakemus!