Julkaistu: 7. huhtikuuta 2023

American Express Platinum

American Express Platinum eli lyhyesti platina Amex on yksi parhaimmista Suomessa saatavilla olevista maksuaikakorteista. Kortti sisältää lukuisia rahanarvoisia etuja, on tyylikkään näköinen mutta myös hinnakas. Vaikka korttia mainostetaan sen monipuolisilla eduilla, on se joillekin käyttäjille myös status-symboli. Toki American Expressin valikoimassa on vieläkin parempi kortti, Centurion, mutta tämän kortin saavat vain erittäin varakkaat ihmiset ja hekin vain kutsusta. Amex Platinum on siis käytännössä parhain Amex-kortti, jonka tavallinen kuluttaja voi itselleen hankkia.

American Express Platinum on premium-tason maksuaikakortti, jonka voi päätellä jo pelkästä hinnasta: 780 euroa / vuosi. Samaan aikaan markkinoilla on huomattava määrä ilmaisia tai edullisia hyviä maksukortteja, joten asiakkaalla on oikeus odottaa saavansa rahalle paljon vastinetta. Käytimme Platinum-korttia aiemmin, mutta päädyimme irtisanomaan sen kalliina. Tilasimme kortin kuitenkin uudestaan ja annamme sille uuden mahdollisuuden vakuuttaa meidät hyödyistään.

Amex Platinum -kortin hakeminen

American Express -kortteja voi anoa Amexin kotisivujen kautta. Tuloraja yleisimmille Amex-korteille on noin 20 000 euroa vuodessa. Tätä ei mainita sivuilla, mutta saimme tiedon asiakaspalvelun kautta. Kortin saamiseen vaikuttaa silti moni muukin asia, joten myöntöpäätös tehdään aina asiakaskohtaisesti. Selvää on se, että raha-asioiden tulee olla kunnossa saadakseen kortin.

Kokemuksemme hakuprosessista

Haimme Platinum-korttia Amexin kotisivujen kautta. Tämä oli toinen kerta, kun haimme korttia ja huomasimme, että hakuprosessi oli edellisen kerran jälkeen tullut sujuvammaksi.

Kortin hakemisen vaiheet olivat hyvin tavanomaiset. Meidän tuli antaa perustietoja, tunnistautua ja valtuuttaa American Express tarkastamaan luottotiedot ja pankkitilin tapahtumat. Hakupäätöstä ei saanut välittömästi, vaan se tuli muutaman päivän kuluttua tekstiviestinä. Hyväksytyn hakemuksen jälkeen kortti ja sen tunnusluku saapuivat postissa alle kahdessa viikossa. Jotta kortti oli käytettävissä, tuli se aktivoida puhelimeen asennettavalla Amex FI -sovelluksella. Aktivointi oli helppoa ja vei alle minuutin. Puhelimeen suositettiin asennettavan myös Amex Experiences -sovellus, joka antaa selkeässä muodossa tietoa kortin eduista.

Tilasimme myös rinnakkaiskortin, jonka hakeminen oli vieläkin sujuvampaa.

American Express Platinumin edut

Koska Amex Platinum -kortin vuosimaksu lähenee 1000 euroa, on kortinhaltijalla oikeus odottaa laadukkaita etuja. Listaamme kortin tärkeimmät edut ja mielipiteemme niistä.

Lentoasemien lounget

Kortin paras etu on ehdottomasti ilmaiset vierailut lentoasemien lounge-tiloissa. Pääkortin ja rinnakkaiskortin haltijat molemmat voivat liittyä kuluitta Priority Pass -ohjelmaan, joka oikeuttaa kortinhaltijan ja hänen vieraansa vierailemaan rajatta yli 1300 loungessa ympäri maailman. Muun muassa Helsingin lentoasemalla oleva Aspire Lounge kelpuuttaa Priority Pass -jäsenyyden.

Priority Passin voi ostaa myös rahalla, jolloin sen hinta on 459 euroa vuodessa. Platinumin mukana tuleva Priority Pass on kuitenkin selvästi parempi, sillä se oikeuttaa kortinhaltijan lisäksi myös kortinhaltijan vieraan sisään loungeen. Rahalla ostettu Priority Pass Prestige oikeuttaa loungeen vain kortinhaltijan, ja vieraasta tulee maksaa 30 euroa / käynti.

Tutustu Priority Pass -ohjelmaan.

Priority Pass -loungeiden lisäksi platina-Amexin käyttäjä ja hänen vieraansa pääsevät maksutta erityisen tyylikkäisiin Plaza Premiun Loungeihin. Helsingissä on sekä Schengen-alueen ulkopuolella että tuloaulassa Plaza Premium Lounget. Loungessa voi siis vierailla ennen ja jälkeen matkan seuralaisen kanssa. Plaza Premium Loungeja on muillakin maailman suurimmilla lentoasemilla.

American Expressillä on myös omia loungeja, mutta nämä ovat sijoitettu maailman keskeisimmille lentoasemille kuten Lontooseen. Lontoo Heathrow -lentoasemalla on American Express Centurion Lounge, joka on erittäin tyylikäs. Loungessa tarjoillaan kuumaa ruokaa ja drinkkejä voi tilata baarista - tietysti kuluitta. Lounge on ehdottomasti vierailun arvoinen matkustaessa Lontoon kautta.

Edellä mainittujen lounge-etujen lisäksi, Platinum-kortinhaltijat saavat Helsinki-Vantaan lentoaseman Espresso Housesta lämpimän juoman, leivän ja jugurtin sisältävän eväspaketin tai voivat vaihtoehtoisesti nauttia kevyen lämpimän aterian Wine & View -ravintolassa. Edut koskevat sekä pääkortin että rinnakkaiskortin haltijaa ja heidän seuralaisiaan. Helsingin kautta maailmalle matkaavalle on siis huomattavan monia lounge-etuja. Lentoaseman lisäksi Espresso House -etu on käytettävissä myös Turun, Tampereen ja Helsingin rautatieasemalla matkustaessa junalla näiden kaupunkien välillä.

Lounge-tilojen käyttö on veloituksetonta. Espresso House veloittaa 1 sentin hallinnointimaksun käynnin yhteydessä.

Tutustu artikkeliin Helsingin lentoaseman loungeista.

Aspire Lounge Kööpenhaminassa
Platina-Amexin suurin etu on ilmaiset lounge-vierailut. Muun muassa Aspire Loungessa Kööpenhaminan lentoasemalla on helppo rentoutua ennen lentoa.

Koska American Express Platinum -kortin mukana voi tilata veloituksettoman rinnakkaiskortin, saa myös rinnakkaiskortin haltija samat lounge-edut. Näin ollen yhdellä kuukausimaksulla molemmat perheen aikuiset voivat nauttia lounge-palveluista yhden seuralaisen kanssa.

Fast Track turvatarkastuksen läpi

American Express Platinum -kortinhaltija voi käyttää Helsinki-Vantaan lentoasemalla Priority-jonoa turvatarkastukseen. Etu koskee myös seuralaista. Muun muassa me helmikuun aamuruuhkassa matkalle lähtiessämme säästimme 15 minuuttia tämän edun avulla. Tällöin meille jäi aikaa nauttia Amexin tarjoamasta aamupalasta Espresso Housessa.

Etu on voimsasa myös Tukholma-Arlandassa, Göteborgissa ja Malmössä.

Hotelliedut

American Express Platinumin jäsenet pääsevät usean hotelliketjun bonusohjelmassa suoraan korkeammalle tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa parempilaatuisia huoneita saatavuuden puitteissa, pieniä lisäetuja kuten tervetuliaisjuomia ja yleensä suurempaa bonuspistekertymää.

Yhteistyöhotelliketjut ovat tyypillisesti kalliita ja budjettimatkailija harvoin yöpyy kyseisissä ketjuissa. Sen sijaan jos normaalistikin yöpyy arvostettujen ketjujen hotelleissa työ- tai vapaa-ajan matkalla, on tämä etu rahan arvoinen.

Tällä hetkellä Amex tekee yhteistyötä Hiltonin, Melian, Radissonin ja Marriottin kanssa.

Matkavakuutus

American Express Platinum -korttiin sisältyy matkavakuutus. Vakuutus kattaa niin terveyskulut, matkatavarat kuin autonvuokrauksessa aiheutuneet vahingot. Myös matkalta myöhästyminen ja matkan keskeytyminen korvataan. Vakuutus on siis hyvin kattava.

Vakuutukseen kuuluu myös englanninkielinen etälääkäripalvelu.

Matka kattaa kortinhaltijan, hänen puolisonsa, lapset ja muut kortinhaltijat. Matka saa kestää enintään 120 päivää. Jotta vakuutus olisi voimassa, matkan kuluista tulee maksaa 75 prosenttia American Express Platinum -kortilla. Tämä lukee ehdoissa, mutta asiaa ei ole kovin näkyvästi markkinointimateriaalissa mainittu.

Lue artikkeli matkavakuutuksista.

Dining by Amex

American Express tarjoaa pääkortinhaltijalle ja hänen seuralaiselleen kolme kertaa vuodessa kahden ruokalajin aterian tasokkaassa ravintolassa. Vieras voi valita joko alkuruoan ja pääruoan tai pääruoan ja jälkiruoan. Yhteistyöravintolat sijaitsevat pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, joten etu sopii vain pääkaupunkiseudulla asuvalle tai siellä usein vierailevalle. Ruoka ei sisällä juomia.

Etu on käytettävissä kolmena American Expressin määräämänä ajanjaksona vuodessa. Asiakkaan tulee tehdä ravintolaan pöytävaraus ohjeiden mukaisesti. Kortilta veloitetaan 15 sentin hallinnointimaksu ruokailun yhteydessä sekä muut ostetut lisäpalvelut.

Olemme käyttäneet Dining by Amex -etua kerran. Vierailimme Espoossa Villa Lilla -ravintolassa, joka sijaitsee Leppävaarassa idyllisessä puukartanossa. Ruoka oli maukasta ja palvelu erinomaista. Pääruoka ja jälkiruoka olivat veloituksettomia, mutta jälkiruokajuomista maksoimme 7 euroa ja lisäksi American Expressin hallinnointimaksun. Koska emme usein vieraile tasokkaissa ravintoloissa, Dining by Amex on mukava etu, sillä se tuo vaihtelua arkeen.

Villa Lillan eteinen
Päätimme nauttia Amexin tarjoaman aterian Espoossa sijaitsevassa Villa Lillassa.
Pöytä
Saimme pöydän ikkunan vierestä, joten kevätauringosta nauttiminen oli mahdollista.
Ruoka Villa Lillassa
Pääruoaksi nautimme paistettua nieriä punaviinivoikastikkeessa, Croque Madamea ja jälkiruoaksi oliivikakkua & taatelipyrettä ja jääteöä.

American Express tarjoaa lisäksi 400 euroa hyvitystä ravintolalaskuista vuodessa. 200 euroa on kohdennettavissa Suomessa oleviin Amexin valitsemiin ravintoloihin ja 200 euroa ulkomaille. Suomessa ravintolat sijaitsevat lähinnä suurimmissa kaupungeissa. Ulkomailla ravintoloita on yllättävän harvassa paikassa, mutta esimerkiksi Tukholmassa on muutamia ravintoloita. Etu tulee aktivoida ennen käyttöä ja ruoat tulee maksaa Amex platina-kortilla.

Ruokailu ja juomat tulee maksaa American Express Platinum -kortilla. Amex hyvittää summan takaisin laskun yhteydessä. Edun voi käyttää useassa eri erässä eli kerralla ei tarvitse syödä 200 euron edestä. Edussa on harmillinen lisäehto, jota American Express ei selvästi kerro materiaalissaan. Jos kortin irtisanoo ensimmäisen 12 kuukauden aikana, Amex veloittaa jo käytetyt ravintolakulut takaisin pääkortinhaltijalta.

Membership Rewards

American Expresillä on oma bonusohjelmansa: Membership Rewards. Yhtä käytettyä euroa kohti saa 1 bonuspisteen Platinum-kortilla. Aiemmin pisteitä sai 50% enemmän. Pisteet voi siirtää esimerkiksi hotellien tai lentoyhtiöiden bonusohjelmiin tai käyttää suoraan Amexin kautta rahana kumppanipalveluissa tehtyihin ostoihin. Tuhannen pisteen arvo Amexin oman laskennan mukaan on 3,5 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että bonuksen määrä on noin 0,35 prosenttia ostoista. Prosentti voi olla kuitenkin huomattavasti suurempi, jos pisteet siirtää esimerkiksi lentoyhtiöiden bonusohjelmiin, ja ne osaa käyttää sen jälkeen mahdollisimman järkevästi. Pisteet voi siirtää esimerkiksi SAS:n Eurobonus- tai Finnair Plus-ohjelmaan. Valitettavasti siirtosuhde on huono, ja huonossa tapauksessa ja ilman hyvää osaamista siirrossa saattaa jopa menettää osan pisteiden arvosta.

Suosittelemalla Platinum-korttia ystävälle saa lisäksi 20 000 pistettä per ystävä. Käyttämällä korttia 40 000 euron edestä vuodessa saa 40 000 lisäpistettä.

Muut edut

Korttiin sisältyy myös muita pienempiä etuja. Kortinhaltijat pääsevät SIXT:n, Avisin ja Hertzin bonusohjelmissa korkeammille tasoille. Platina-kortin haltijat saavat apua hotellivarausten suunnittelussa ja varaamisessa ja lisäetuja tiettyihin hotelleihin. Ruotsin Avicii-areenalle pääsee sisälle jonon ohi. Näihin etuihin voi tutustua tarkemmin Amex Experiences -sovelluksen kautta.

Tunnetko jo Suomessa saatavilla olevia Cashback-maksukortteja?

Vastaavat edut Amerikassa

Lounge-etuja lukuun ottamatta American Express Platinumin edut Suomessa tuntuvat vaatimattomille amerikkalaiseen vastineeseen verrattuna. Onkin silmiä avaavaa verrata kortin etuja toisessa maassa myönnettyyn American Express Platinum-korttiin.

Amerikassa American Express Platinum -kortin vuoksimaksu vertailuhetkellä oli vain 695 dollaria (640 euroa) eli kortti on edullisempi kuin Suomessa. Tervetuliaisbonuksena saa 80 000 bonuspistettä. Lisäksi kortissa on joukko etuja, joita Suomessa ei saa.

Esimerkiksi Amerikassa kortinhaltijat saavat 200 dollaria käyttörahaa hotellipalveluihin, 240 dollaria viihdepalveluihin, 155 dollaria Walmartiin, 200 dollaria Uberiin ja 200 dollaria lentopalveluihin. Näiden lisäksi, kortissa on lukuisia muitakin etuja.

Keille suomalainen American Express Platinum sopii?

American Express Platinum -kortti on tarkoitettu useasti työn puolesta tai vapaa-ajalla matkustavalle. Rinnakkaiskortteineen kortti sopii erityisesti perheille, jotka matkustavat paljon ja majoittuvat laadukkaissa hotelleissa. Ruoan ystävät arvostavat Dining by Amex- etua.

Kortti sopii heikommin yksin korttia käyttävälle muutaman kerran vuodessa matkustavalle. Tällöin kortin vuosimaksu on huomattavasti korkeampi kuin kortin etujen arvot.

Vaihtoehto loungeista pitävälle

American Expressiä ei kannata hakea pelkästään lounge-etujen vuoksi, jos loungeja aikoo käyttää yksin vain muutamia kertoja vuodessa. Loungeihin on lukuisia edullisia tapoja päästä sisään, ja niihin voi tutustua esimerkiksi Finnoy Travelin lounge -artikkelin kautta. Kuukausittain matkustavalle lounge-etu on vähintään kortin vuosimaksun arvoinen.

Suosittelemme lukemaan artikkelin matkailijan luottokorteista.

American Express -kortin käytön lisämaksut

Vaikka American Express Platinum on premium-maksukortti, se ei suinkaan kelpaa kaikissa liikkeissä. Kortin rinnalle on välttämätöntä hankkia perinteinen Visa- tai Mastercard-kortti. Mm. Lidl ei Suomessa kelpuuta American Express -kortteja.

Internetissä American Express -kortti kelpaa suuressa osassa palveluita. Melko säännöllisesti kortin käytöstä joutuu kuitenkin maksamaan lisämaksun. Lisämaksu on lähes aina suurempi kuin tapahtumasta ansaittu Membership Rewards -pisteiden arvo. Tämän vuoksi American Express -kortilla ei kannata tavanomaisesti maksaa, koska kokonaishinta tulee sillon kalliimmaksi.

Edullinen Curve-maksukortti tarjoaa LoungeKey-jäsenyyyden.

Onko Amex hintansa arvoinen?

Amerikkalaisilla eduilla Amex Platinum -kortti olisi ehdottomasti hintansa arvoinen. Suomalaisen kortin eduilla ja hinnalla kortti on hintansa arvoinen lähinnä aktiivisille matkailijoille, mutta muille kortti ei anna riittävää hyötyä. Ennen kortin hakemista kannattaakin laskea etujen vuosiarvo ja arvioida, ylittääkö se kortin vuoksimaksun. Jos näin ei ole, korttia ei kannata edes hakea.

Kokemuksia Amex Platinum -kortista

Käytimme American Express Platinum -korttia muutama vuosi sitten. Pidimme korttia kalliina sen etuihin nähden. Nyt kortin uudestaan hankittuamme on ilo huomata etujen määrän kasvaneen.

Lounge-edut ovat erinomaiset ja olemme käyttäneet niitä aktiivisesti. Kaikki on toiminut täydellisesti. Olemme myös tutustuneet Dining by Amex -konseptiin ja sekin on ollut lupausten mukainen. Niin ikään Espresso Housesta olemme saaneet hyvät eväät mukaamme.

Puhelimeen asennettava Amex Experiences -sovellus on kätevä, sillä se kertoo kaikki edut pähkinänkuoressa. Valitettavasti tarkat etujen yksityiskohdat ovat usein piilotettu ehtoihin, ja mieluusti näkisimme, että nekin viestittäisiin selkeästi. Sovelluksessa on myös kausietuja, jotka tähän saakka ovat ollet järjestelmällisesti suksien voitelua Ruotsissa. On hieman outoa, että premium-kortin tarjoukset ovat näin kohdentamattomia.

American Express -konseptin teknisessä toteutuksessa Suomessa on edelleen puutteita. Informaatiota ei ole helppo löytää Amexin kotisivuilta ja käännösten laatu on paikoin heikkoa. Voisi olettaa, että premium-kortin tarjoajan laatu olisi aina huipputasoa, mutta näin ei ole Amexin yksityiskohtien suhteen. Tästä tulee vaikutelma, että Suomi ei ole Amexille tärkeää markkina-aluetta, johon haluttaisiin panostaa enemmän.

Arviomme American Express Platinum-kortista

Arvioimme American Express Platinum -kortin 4-tähden kortiksi. American Express Platinum on pienelle kohderyhmälle erittäin hyvä premium-maksuaikakortti, jossa on useita loistavia ominaisuuksia. Etenkin matkailijalle edut ovat rahanarvoisia. Mutta koska kortti on mielestämme hieman liian kallis, emme voi antaa sille 5 tähteä.

Loppusanat

American Express Platinumia ei kannata hankkia pelkän nimen vuoksi. Kortti on hieno status-symboli, mutta valitettavasti korttia ei hyväksytä lukuisissa liikkeissä Suomessa ja Euroopassa sen kalliiden palvelumaksujen vuoksi. Käyttäjällä tulee ehdottomasti olla tavanomainen Visa tai Mastercard rinnalla.

Mielestämme ainoa järkevä syy hankkia American Express Platinum on sen lounge- ja hotelliedut koko perheelle. Jos näitä ei käytä täysimääräisesti, matkailijalle parempi valinta saattaa olla veloitukseton Morrow Bank Mastercard, joka ilmaiseksi kortiksi sisältää hyviä etuja ja mielestämme jopa paremman bonusohjelman kuin American Express Membership Rewards.

Luottokortti kannattaa vain hankkia, jos oma talous on jo ennestään kunnossa ja on vastuuntuntoinen raha-asioista. Laskut kannattaa maksaa aina täysimääräisenä, sillä korolle mennessään mikä tahansa luottokortti tulee käyttäjälleen kalliiksi.