Julkaistu: 30. maaliskuuta 2024

Miksi luottokortti on hyödyllinen matkalla?

Omatoimisen kotimaan ja ulkomaan matkan voi tehdä alusta loppuun ilman luottokorttia, mutta ilman maksukorttia usea helppo asia muuttuu vaikeaksi. Maksukorttia tarvitaan usein jo lentojen ja hotellien varaamiseen. Vaikka lennot ja hotellit saa hankittua myös maksamalla ne tililtä, antaa sopiva maksukortti varauksiin helppoutta ja lisäturvaa.

Lentoyhtiön tai hotellivarauspalvelun hakeutuessa konkurssiin kuluttaja on heikoilla, jos hän ei ole maksanut matkaansa riittävää turvaa tarjoavalla maksuaika- tai luottokortilla. Tavallinen debit-kortti tarjoaa vain harvoin suojaa. Esimerkiksi me olemme kohdanneet tilanteen, jolloin lentoyhtiö meni konkurssiin ennen matkapäivää. Onneksi lento oli maksettu Visa-maksuaikakortilla, jolloin Visa hyvitti koko summan takaisin yksinkertaisen anomuksen jälkeen. Internetissä toimii myös huomattava määrä vähemmän luotettavia nettimatkatoimistoja, jolloin matkan maksaminen kortilla on turvallisin vaihtoehto.

Credit- eli maksuaikaa tarjoava kortti on matkustamisen aikana erityisen hyödyllinen. Jos et ole valmismatkalla, hotellit yleensä vaativat takuusumman, joka veloitetaan kortilta. Toki tämän voi maksaa käteisenä tai debit-kortilla suoraan omalta tililtä, mutta takuusummat on kätevintä maksaa credit-kortilla. Luottokorttia edellytetään yleensä myös autoa vuokratessa tai käyttäessä muita palveluita, joissa on suuri vahinkoriski.

Maksukortti on matkalla kätevä myös arkisissa asioissa, sillä näin ei tarvitse kuljettaa suuria käteismääriä mukana. Kortilla voi tarvittaessa maksaa suurempiakin ostoksia, jos ostoshalut yllättävät matkalla. Voikin todeta, että credit- tai debit-kortti on matkalla lähes välttämätön, mutta toki suuren osan asioista voi hoitaa ilman korttejakin. Maksukortin ei myöskään tarvitse olla aito luottokortti vaan usein debit-kortti tai maksuaikakortti ajaa lähes saman asian. Debit-korteilla väliaikaiset kulut näkyvät tilillä heti katevarauksina, mikä tekee maksuaika- ja luottokortista joustavamman.

Tässä artikkelissa keskitymme pääasiassa luottokortteihin, mutta useat tavanomaiset asiat voi hoitaa myös debit-kortilla. Monet korttien lisäedut, kuten konkurssiturva, eivät ole voimassa debit-korttia käytettäessä. Tämän vuoksi analysoimme erityisesti, mikä olisi paras luottokortti matkalle.

Korttityypit

Maksukortteja on erilaisia. On hyvä tuntea eri korttityyppien ominaisuudet ennen hakemusten jättämistä.

Debit-kortilla maksaessa maksu menee lähes aina suoraan tililtä. Tilillä tulee olla katetta oston suuruuden verran. Yleensä tilille tehdään tapahtuman yhteydessä ostoksen suuruinen katevaraus ja itse veloitus tapahtuu muutamia päiviä myöhemmin.

Credit-kortilla maksaessa maksu ei mene tililtä suoraan vaan siitä tulee lasku jälkikäteen. Credit-kortit jaetaan maksuaikakortteihin ja luottokortteihin. Maksuaikakortilla ostot tulee maksaa viimeistään laskun eräpäivänä eli yleensä noin 30 päivän kuluessa ostosta. Tällöin ei tule korkokuluja, mutta jotkut kortinmyöntäjät laskuttavat tilinhoitomaksun.

Luottokortti tarjoaa maksuajan lisäksi myös luottoa, jolloin laskua ei tarvitse maksaa kokonaisuudessaan eräpäivänä. Maksamattomasta osuudesta tulee kuitenkin maksaa korkeaa korkoa, joten sen käyttäminen on harvoin perusteltua. Kaikkia credit-kortteja kutsutaan kansanomaisesti luottokorteiksi, vaikka kaikissa ei luottoa olekaan.

Luottokortti - kuluton viisaasti käytettynä

Usea luotollinen credit-kortti eli luottokortti on oikein käytettynä täysin kuluton. Toki omat ostokset pitää maksaa, mutta ei mitään ylimääräistä.

Kuluttomuus edellyttää, että kortissa ei ole vuosi- tai kuukausimaksuja. Lasku pitää maksaa kokonaisuudessaan viimeistään eräpäivänä, jottei sille keräänny korkoa. Erityisen tarkka tulee olla automaattinostojen kulujen kanssa: tietyillä korteilla nostopalkkiot ovat suuret, mutta osa korteista tarjoaa tämänkin palvelun kuluitta. Vaikka luottokorttiyhtiöt tarjoaisivat kuluttomat automaattinostot, monet automaatit veloittavat suoraan asiakkaalta palvelumaksun, jolloin sitä ei voi välttää.

Huolimattomasti käytettynä luottokortti tulee kalliiksi. Vuosimaksut voivat olla korkeat, ja jos laskua ei maksa eräpäivänä, korkokulut saattavat olla huomattavan suuret. Automaattinostoista voidaan veloittaa kuluja ja valuuttamuunnospalkkioita.

On ehdottoman tärkeää tutustua huolella markkinaan luottokorttia valitessa. Luottokorttien saaminen edellyttää jo itsessään hyvää taloudenhallintaa, ja korttia ei kannata edes anoa, jos ei tiedä osaavansa käyttää sitä vastuullisesti. Usein luottohäiriömerkintä estää minkä tahansa luottokortin saannin.

Automaatti Kanarialla
Korttiautomaatteja on helppoa löytää lomakohteissa, mutta keskeisillä paikoilla olevat automaatit veloittavat usein kalliin palvelumaksun.

Korttien lisäpalvelut

Luottokortit tarjoavat matkailijoille usein kylkiäisinä joukon kuluttomia tai maksullisia lisäpalveluita. Tunnetuimpia niistä ovat matkavakuutus ja lentoasemien lounge-edut.

Lounge-etu

Monen luottokortin erityisesti matkailijoita houkutteleva etu on ilmaiset tai alennetut sisäänpääsyt lentoasemien lounge-tiloihin. Lounget ovat lentoasemien rauhallisia odotustiloja, joihin kuuluu normaalisti veloitukseton tarjoilu. Tätä etua käytämme usein. Olemmekin kirjoittaneet erillisen artikkelin Helsingin lentoasemien lounge-tiloista.

Matkavakuutus

Matkavakuutus tulee usean kortin mukana kylkiäisenä, mutta tyypillisesti vakuutuksissa on itsenäisiä matkavakuutuksia tiukemmat ehdot. Jotta vakuutus olisi voimassa, suurin osa matkakuluista tulee maksaa kyseisellä kortilla ja korvausten omavastuuosuudet saattavat olla suuremmat. Korvaussummia saattaa olla rajoitettu ja ehdoissa voi piileskellä muitakin ansoja. Kukaan ei ole halua matkalleen huonoja ehtoja sisältävää vakuutusta.

Luottokortin mukana tuleva matkavakuutus on hyvä lisäetu, mutta sen ehtoihin tulee tutustua huolellisesti. Jos luottaa vain luottokortin matkavakuutukseen, tulee varmistaa, että se sisältää riittävän suuret korvaussummat terveydenhoitokuluja varten ulkomailla. Tämän jälkeen voi tehdä päätöksen, riittääkö kyseinen vakuutus matkalle muilta osin. Suosittelemme paljon matkaaville vuosimaksullista erillistä matkavakuutusta, sillä ne eivät ole erityisen kalliita. Vakuutuksen tärkeys korostuu EU-alueen ulkopuolelle matkatessa, mutta myös EU-alueella matkavakuutus on tärkeä.

Mitä matkavakuutusta hankkiessa tulee huomioida

Muut edut

Muita korttien hyödyllisiä etuja ovat tuotevakuutukset ja turvaominaisuudet kortin ja rahojen varkaustilanteita varten. Tietyt kortit antavat myös alennuksia yhteistyökumppanien palveluista. Korttien etuja ei kannata pitää ainoina hankintapäätöksen perusteina, mutta ne ovat tärkeä osa korttia.

Tutustu bonuksia tarjoaviin maksukortteihin.

Matkailijan maksukortit Suomessa

Suomessa saatavana oleva korttivalikoima on suppea esimerkiksi Amerikkaan verrattuna. Tarjolla on kuitenkin muutamia erinomaisia vaihtoehtoja, joista suurin osa on aitoja luottokortteja.

Visa tai Mastercard omasta pankista

Jokaisella matkaajalla on hyvä olla luottokortti, joka on laajasti hyväksytty. Visa ja Mastercard ovat Euroopassa markkinajohtajia, ja yleensä nämä kortit kelpaavat kaikissa korttimaksun kelpuuttavissa liikkeissä. Näin ollen matkalle on perusteltua ottaa mukaan vähintään Visa tai Mastercard. Kortin ei ole pakko olla luotollinen vaan pankkikorttityyppinen debit-korttikin kelpaa. Luottokorteissa on usein kuitenkin enemmän etuja.

Suosittelemme hankkimaan kortin oman pankin kautta, jolloin siihen saa yhdistettyä debit-ominaisuuden. Tällöin voi ostotapahtuman yhteydessä valita, maksaako luotolta tai suoraan pankkitililtä. Pankin palvelumaksuja kannattaa ensin vertailla, sillä pelkästä peruskortista ei kannata maksaa vuosimaksua. Jos oma pankki ei tarjoa vuosimaksutonta korttia, saattaa olla "väärän" pankin asiakas. Vuosimaksuttoman Visan saa esimerkiksi S-Pankista, mutta S-pankki lisää laskuihin 2 euron laskutuslisän. Bank Norwegian -luottokortti on aidosti vuosimaksuton Visa, sillä laskutuskulua ei ole. Vuosimaksuttomien korttien luoton korkotaso on usein merkittävän korkea, mutta kortin luottoa ei kannata käyttää. Luottokorttilasku on hyvä maksaa kokonaisuudessaan eräpäivänä, niin koron suuruudella ei ole enää merkitystä.

Mastercard- tai Visa-kortti oman pankin kautta myönnettynä on usein sopivin luottokortti opiskelijalle. Opiskelijan on helpointa saada kortti juuri omasta pankista, jos ei vielä ole säännöllisiä tuloja opintotukea lukuun ottamatta. Ymmärryksemme mukaan esimerkiksi Stockmann Mastercard myönnetään opiskelijalle myös kohtuullisen helposti. Keskittämällä asioinnin omaan pankkiin saattaa pankista saada perusluottokortin kuluitta.

Bank Norwegian -luottokortti

Vaikka lompakossa olisi oman pankin Visa-kortti, suosittelemme Bank Norwegian Visa -kortin hankintaa rinnalle. Kortti on täysin kuluton valuuttamuunnoskuluja lukuun ottamatta, kunhan laskut maksaa viimeistään eräpäivänä. Kortilla pystyy nostamaan valuuttaa kuin valuuttaa automaateista ilman palvelumaksua. Kuluina menee silti 2,40%:n valuuttamuunnosmaksu, jos nosto tapahtuu muussa valuutassa kuin euroissa.

Pankkiautomaatteja ulkomailla käyttäessä tulee huomioida, että jotkut automaatit veloittavat käytöstä palkkion, vaikka kortinmyöntäjä antaisi käyttää korttia ilman palvelumaksua. Palkkion suuruus ilmoitetaan yleensä ennen tapahtuman hyväksyntää. Tällaisessa tapauksessa suosittelemme toisen automaatin etsimistä, sillä suuri osa automaateista ei veloita käytöstä.

Bank Norwegian Visa -kortin suurin etu on se, että sillä saa kaikista ostoksista 0,5% bonusta Norwegian-lentoyhtiön bonuspisteinä (Cashpoints) tai rahanpalautuksena (Cashback) 15 000 euron vuosikäyttöön asti. Näin ollen jos kaikki vuotuiset ostokset maksaa myös Suomessa Norwegianin kortilla, kertyy matkarahaa ilmaiseksi.

Kortti sisältää myös kuluttoman matkavakuutuksen. Vakuutus on hyvä lisä, vaikka matkustajalla olisi voimassa erikseen ostettu tavanomainen matkavakuutus.

Käytämme Bank Norwegian -korttia päivittäin ja meidän kokemuksemme ovat erittäin positiivisia. Olemme saaneet pienet haasteet ratkottua pankin suomenkielisen asiakaspalvelun kanssa.

Lue arvostelu Bank Norwegian -Visasta.

Morrow Bank Mastercard

Morrow Bankin Mastercard on hyvin samanlainen kortti kuin Bank Norwegianin Visa-kortti. Kortilla tehdyistä ostoista ansaitsee 1 prosentin bonuksen, mutta bonus maksetaan aina suoraan rahana toisin kuin Bank Norwegianin Visan tapauksessa. Kortti on vuosimaksuton, ja se sisältää hyvät vakuutusedut.

Oikein käytettynä Morrow Bank Mastercard on täysin kuluton. Ilmaisten vakuutustuotteiden vuoksi kortti soveltuu erinomaisesti matkailijalle. Kortin tarjoama luotto on kuitenkin kallista, joten lasku kannattaa maksaa kokonaisuudessaan viimeistään eräpäivänä, jolloin luottokuluja ei tule.

Lue arvostelu Morrow Bank -kortista.

Finnair Visa Credit

Finnair ja Aktia-pankki markkinoivat yhdessä Finnair Visa Credit -korttia, jolla kaikista ostoksista saa Avios-valuuttaa. Kortin kuukausimaksu tämän artikkelin kirjoitushetkellä on 6 euroa, ja jokaisesta käytetystä eurosta saa enintään 2 Aviosia. Korkeammilla tasoilla näitä kertyy hieman nopeammin.

Finnairin oman arvostuksen mukaan Aviosin arvo on noin 0,002 euroa, joten bonuksen laskennallinen takaisinmaksu ei ole päätä huimaava. Lisäksi Finnair Visa Credit -kortilla on korkeahko vuosimaksu ilman merkittäviä etuja, joten emme suosittele tätä korttia.

Lue arvostelu Finnair Visa Credit -kortista.

SAS Eurobonus World Mastercard

SAS Eurobonus World Mastercard Mastercard on Suomessa hieman harvinaisempi Mastercard. Kortti on debit/credit-tyyppinen ja se maksaa 55 euroa vuodessa. Kortilla tehdyistä ostoista ansaitsee yhden SAS:n Eurobonus-pisteen kulutettua euroa kohden. Kortissa on lisäksi matkavakuutus ja muutamia muita ominaisuuksia.

Koska Eurobonus-ohjelma ei ole Suomessa suosittu, ei näiden pisteiden kerääminen ole kovin suosittua. Kortti on omaisuuksiltaan myös melko suppea, joten parhaimpana matkailijan luottokorttina emme sitä pidä. Jos tavoite kuitenkin on kerätä Eurobonus-pisteitä nopeasti, SAS Eurobonus World Mastercard on kelpo valinta.

Lue arvostelu SAS Eurobonus -kortista.

Nordea Premium Mastercard ja Aktia Platinum Mastercard

Nostamme esiin kaksi peruspankkien matkailijoille suunnattua Mastercardia. Nordea Premium Mastercard on Nordean Premium asiakkaille suunnattu Mastercard, jonka vuosimaksu on 90 euroa. Matkailijoille kortti sopii sen sisältämän Priority Passin vuoksi eli kortilla pääsee lentoasemien lounge-tiloihin neljä kertaa vuodessa veloituksetta. Kortin hakeminen on tehty vaikeaksi, vaikka saatavuusehdot täyttyisivät.

Vastaavasti Aktia World Platinum maksaa 192 euroa vuodessa, ja se sisältää LoungeKey-jäsenyyden neljällä ilmaisella lentoasemalounge-käynnillä. Korttiin kuuluu matkavakuutus.

Aktia World Elite Private Banking Mastercard

Aktia World Elite Private Banking on Aktian varakkaimmille asiakkaille suunnattu maksukortti. Kyseessä on Mastercard-tyyppinen debit/credit-kortti, joka maksaa 25 euroa kuukaudessa. Korttiin sisältyy muun muassa matka- ja vuokra-autovakuutus ja lukuisia muita matkailua helpottavia etuja.

Aktia World Elite Private Banking -korttiin kuuluu LoungeKey-jäsenyys, johon sisältyy 8 veloituksetonta lounge-vierailua vuodessa.

Kortti soveltuu parhaiten Aktian Private Banking asiakkaille. Muille vastaavia ominaisuuksia hakeville suosittelemme American Express -kortteja.

American Express Gold ja Platinum

American Express tarjoaa usean eri tasoisia kortteja. Basic-kortti on vuosimaksuton, mutta sillä ei juuri ole etuja. Vihreä American Express maksaa 72 euroa vuodessa, mutta sekään ei anna matkailijalle merkittäviä etuja lukuun ottamatta bonuskertymää.

Matkailijalle suosittelemme American Express Gold- tai Platinum-kortteja. Gold-kortin 210 euron vuosimaksu on korkea, mutta kortilla saa etuja: korttiin kuuluu ilmainen Priority Pass -loungejäsenyys, joka oikeuttaa 4 ilmaiseen lentoasema-loungeen. Korttiin kuuluu lisäksi matkavakuutus kohtuullisilla ehdoilla.

American Express Gold -kortti ei ole välttämättä 210 euron arvoinen, mutta kortinmyöntäjällä on toisinaan kampanjoita.

Erittäin aktiivinen matkustaja saattaa harkita American Express Platinum -korttia. Sen vuosimaksu on huimat 780 euroa, mutta korttiin kuuluu Priority Pass -jäsenyys, jolla pääsee lentoasemaloungeihin rajattomasti seuralaisen kanssa. Amexilla on lisäksi omia lounge-kumppaneita, joten valikoima ei rajoitu Priority Pass -loungeihin.

Korttiin kuuluu lisäksi ilmainen rinnakkaiskortti, jonka haltija saa samat edut. Näin ollen Platinum-kortti on hyvä valinta aktiivisesti matkustavalle parille tai perheelle. Vuosimaksu on kuitenkin sen verran korkea, että kortin mahdollinen hyöty kannattaa laskea huolellisesti.

Käytämme American Express Platinum -korttia sen kattavien lounge- ja ruokailuetujen vuoksi. Suosittelemme tutustumaan erilliseen arvosteluun Amex Platinumista.

American Express on mielenkiintoinen matkaajan kortti, mutta matkustajan ainoaksi kortiksi se ei sovi. Korttia ei Suomessa hyväksytä kovinkaan monessa liikkeessä Visaan ja Mastercardiin verrattuna. Internetissä Amexilla maksaessa palvelumaksut ovat usein korkeat. Näin ollen kortilla ei kannata maksaa lentoja ja hotelleja, jotta pystyy välttämään kohtuuttomat palvelumaksut. Tämä seikka johtaa siihen, että kortin matkavakuutus ei ole voimassa, mutta toki matkaajalla on hyvä aina olla erillinen riippumaton matkavakuutus. American Express -kortit ovat maksuaikakortteja, jolloin ne eivät tarjoa luottoa.

Eurocard-yksityiskortti

Diners Club markkinoi poistuvien korttiensa korvaajaksi Eurocard-yksityiskorttia, joka on itse asiassa myös Mastercard. Kortin vuosimaksu on 50 euroa, mutta Googlaamalla saattaa löytää tarjouksen, jossa kortin ensimmäisen vuoden saa maksutta.

Kortti sisältää matkavakuutuksen ja lounge-etuja. Tätäkään matkavakuutusta emme arvostaisi kovin korkealle aiemmin mainittujen syiden vuoksi. Toki se on mukava lisä. Sen sijaan Eurocardin lounge-etu on hyödyllisempi. Kortilla pääsee lentokenttä-loungeihin Euroopassa vaihtelevaan hintaan. Valitettavasti lounge-valikoima on vielä kovin suppea, mutta esimerkiksi Helsingissä kortilla pääsee Aspire Loungeen alennettuun hintaan. Muut lounget sijaitsevat pitkälti Pohjoismaissa ja Lontoossa.

Lue Eurocard-arvostelu.

Curve-kortti valuuttamuunnos­kuluissa säästämiseen

Curve Mastercard on yksi suosikeistamme. Kyseessä ei ole luottokortti vaan debit-kortti, joka tarvitsee rinnalleen toisen maksukortin tai jopa useamman.

Curve Mastercard on maksukortti, joka välittää sillä tehtävän maksun toiselle käyttäjän Visa- tai Mastercard-kortille. Tämä saattaa kuulostaa hyödyttömälle, mutta järjestelyssä on etunsa. Yhdellä sovelluksella pystyy hallitsemaan usean eri maksukortin tapahtumia.

Curven suurin etu on se, että vieraassa valuutassa tehdyt ostot muunnetaan euroiksi Mastercardin valuuttakursseja käyttäen ilman valuuttamuunnoslisää, joka usealla muulla kortilla on noin 2%. Muunnettuaan tapahtuman euroiksi Curve veloittaa summan käyttäjän valitsemalta maksukortilta euromääräisenä. Ostoksia voi siis tehdä vieraassa valuutassa pienemmillä kuluilla. Curven oleellinen osa on siihen kuuluva sovellus, josta voi reaaliaikaisesti valita, mille "oikealle" maksukortille Curvella tehtävä ostos välitetään. Asetusta voi muuttaa jopa takautuvasti, jos on alkuaan ohjannut maksutapahtuman väärälle kortille. Sovelluksesta myös näkee ostotapahtumat reaaliajassa.

Curven muita etuja ovat kuluttomat automaattinostot sekä 1%:n bonus valituista ostopaikoista. Curve Standard -kortti on täysin kuluton, Curve X maksaa 5,99 euroa / kk, Curve Black 9,99 euroa / kk ja Curve Metal 17,99 euroa / kk. Kuukausimaksuton Curve on riittävä matkaajalle, mutta kaikki ominaisuudet eivät ole käytössä. Parhaimpaan Curve Metal -korttiin kuuluu LoungeKey -jäsenyys ja muita lisäetuja.

Voit tilata Curve-kortin No link kautta, jolloin saatat saada tervetuliaisbonuksen (esim. 5 puntaa). Tai vaihtoehtoisesti käytä koodia D56B7MJN Curven aktivoinnin yhteydessä.

Kokemuksia Curve-kortista

Wise Visa

Wise Visa on kuukausimaksuton debit-kortti, jossa ei ole luottoa. Kortti on ehdoton hankinta kaikille matkailijoille, sillä se tarjoaa edulliset valuuttamuunnokset useiden valuuttaparien välillä. Wise-kortin ja siihen liittyvän tilin paras ominaisuus on se, että rahaa tilillä voi säilyttää eri valuutoissa ja osalle valuutoista maksetaan jopa korkoa. Voisi ehkä sanoa, että Wise on paras kortti matkustamiseen.

Rahojen käyttäminen matkalla on helppoa Wisen Visa-kortilla. Myöskin tilisiirrot molempiin suuntiin ovat mahdollisia useiden valuuttojen osalta. Olemme käyttäneet Wisea jo vuosia edulliseen rahanvaihtoon ja käyttöön ulkomailla.

Lue arvostelu Wise-kortista.

Mikä on paras luottokortti matkustamiseen?

Jos kortin hinnalla ei ole suurta merkitystä, American Express Platinum on ominaisuuksiensa puolesta paras luottokortti matkustamiseen. Valitettavasti se on hyvin hinnakas. Edullisin, mutta silti hyvä vaihtoehto matkailijalle on Morrow Bankin vuosimaksuton kortti. Kortti tarjoaa monia etuja ja hyvän bonusohjelman ilman lisäkuluja. Näiden ääripäiden välillä on lukuisia keskitason luottokortteja, joita yhdistää jäsenyys Priority Pass - tai LoungeKey-ohjelmissa. Usein lentäville sopivan lounge-ohjelman jäsenyys on erinomainen etu.

Loppusanat

Meillä ei ole kaikille matkailijoille sopivaa luottokorttiehdotusta, ja on mahdotonta sanoa, mikä on paras luottokortti matkalle. Meillä on kuitenkin suositus, miten asiaa kannattaa lähestyä.

Omasta pankista kannattaa hankkia kuluton Mastercard tai Visa Credit. Jos oma pankki ei sitä tarjoa, vastaava kortti kannattaa hankkia taholta, jolta sen saa kuluitta. Pelkällä Visalla ja Mastercardilla pärjää todella pitkälle. Kaikki muut kortit ovat vain lisämausteita, joilla matkustamiseen saattaa saada lisäarvoa.

Jos lentää usein Norwegianilla, suosittelemme Norwegianin Visa-kortin hankkimista. Tällä tavoin saa lähes ilmaista rahaa lentoihin maksamalla arjen ostokset kortilla. Curve on tähän hyvä kylkiäinen. Jos suosii muita lentoyhtiöitä kuin Norwegiania, Morrow Bankin Mastercard on loistava valinta.

Lentoaseman loungeissa viihtyville suosittelemme American Expressiä tai Eurocard-yksityiskorttia. Nämä ovat kokeilemisen arvoisia etenkin silloin, kun ensimmäisen vuoden saa ilmaiseksi tai alennettuun hintaan.

Luottokortit voivat olla myös tie turmioon, joten niiden käytön tulee olla suunniteltua ja järjestelmällistä. Jos epäilee, että oma kortin käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia, kortteja ei kannata hankkia ollenkaan. Jos sen sijaan raha-asiat hoitaa huolellisesti, sopivilla luottokorteilla voi tehdä matkasta mukavamman ja niillä saa myös hyödyllisiä lisäetuja.