Julkaistu: 16. maaliskuuta 2024

Pankkiautomaatit ulkomailla

Pankkiautomaatteja on lähes kaikkialla maailmassa, ja ne kelpuuttavat yleensä vähintään Visa- ja Mastercard-kortit. Paikallisen rahan nostaminen vasta matkakohteessa on usein turvallisempaa kuin vastaavan rahamäärän kuljettaminen käteisenä. Toisaalta käteisen tarve on jatkuvasti vähentynyt, joten turvallisissa matkakohteissa kannattaa suosia suoria korttimaksuja kaupoissa ja ravintoloissa.

Automaatit toimivat yleensä aina kohdemaan kielellä ja sen lisäksi vähintään englanniksi. Yllättävän monessa kohteessa automaatti tukee myös suomen kieltä tunnistettuaan kortin olevan suomalainen.

Rahan nosto on mahdollista lähes mistä tahansa kadulla vastaan tulevasta pankkiautomaatista, mutta siitä huolimatta kannattaa uhrata muutamia minuutteja parhaimman automaatin valitsemiseen. Automaattien käytön hinnoissa on merkittäviä eroja, ja väärin valittu automaatti saattaa tuoda lisäkuluja. Automaatti kannattaa myös valita paikasta, jossa rahan nostaminen tuntuu turvalliselle.

Nostopalkkiot

Rahan nosto automaatista on harvoin täysin kulutonta, vaikka sekin on mahdollista. Nosto tuottaa kuluja usealla eri tavalla.

Automaatin käyttöpalkkiot

Huomattavan moni pankkiautomaatti veloittaa automaatin käytöstä heti nostotapahtuman yhteydessä. Usein tämä maksu on muutamien eurojen luokkaa, ja se veloitetaan kortilta välittömästi. On kuitenkin mahdollista löytää automaatteja, joissa palvelumaksua ei ole ollenkaan tai maksu on ainakin edullisempi. Tämän vuoksi matkakohteessa kannattaa kokeilla muutaman eri toimijan pankkiautomaatteja löytääkseen edullisimman palvelumaksun tai jopa kuluttoman automaatin.

Automaatti Kanarialla
Korttiautomaatteja on helppoa löytää lomakohteissa, mutta keskeisillä paikoilla olevat automaatit veloittavat usein kalliin palvelumaksun.

Palkkio saattaa olla kiinteä, prosentuaalinen tai niiden yhdistelmä.

Kortinmyöntäjän palkkio

Kortinmyöntäjä saattaa veloittaa nostoista automaatin oman käyttömaksun lisäksi. Debit-korteilla omalta tililtä nostaminen on usein kulutonta muutaman kerran kuukaudessa, mutta tämän jälkeen kortin myöntänyt pankki veloittaa palkkion. Tietyillä korteilla kuluttomia nostoja ei ole ollenkaan, joten palkkio menee jo ensimmäisestä nostosta. Nostojen tapahtuessa credit-puolelta kulut saattavat juosta ensimmäisestä nostosta alkaen.

Valuuttamuunnokset

Nostaessa vierasta valuuttaa valuuttamuunnoksista joutuu maksamaan muunnospalkkion. Automaatit ystävällisesti tarjoutuvat tekemään valuuttamuunnoksen heti, mutta tällöin muunnos tapahtuu automaatin omalla usein huonolla kurssilla. Automaatin ehdottamaa valuuttamuunnosta ei kannata lähes koskaan hyväksyä vaan veloituksen tulee antaa tapahtua paikallisessa valuutassa. Tällöin muunnos tapahtuu kortinmyöntäjän toimesta, ja kulujen suuruus on noin 1-2 prosenttia nostosummasta.

Ilmaisella Curve-kortilla valuuttamuunnoskulu on poikkeuksellisen pieni.

Korko

Nostaessa rahaa luotolliselta kortilta, on nostopalkkion lisäksi tietyillä korteilla maksettava korkokulu. Nostetusta rahasta tulee maksaa kallista korkoa laskunmaksuun saakka. Näin ollen luotollisia kortteja ei kannata käyttää rahannostoon, mutta ne ovat hyviä maksuvälineitä kaupoissa, sillä tällöin saa noin 30 päivää korotonta maksuaikaa. Bank Norwegianin Visa-kortti on poikkeus, sillä tämä pankki ei veloita nostopalkkiota eikä peri korkoa nostetuista rahoista kunhan laskun maksaa viimeistään eräpäivänä.

Rahan noston turvallisuus

Automaattinostot itsessään ovat hyvin turvallisia. Suurin riski on ryöstetyksi tuleminen nostotapahtuman aikana tai sen jälkeen. Tämän vuoksi rahaa kannattaa nostaa vain valoisaan aikaan paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Esimerkiksi kauppakeskukset ovat hyviä rahannostopaikkoja. Rahat tulee laittaa lompakkoon tai laukkuun ennen automaatilta poistumista. Lompakkoa ei kannata säilyttää taskussa, josta se on helppo ottaa huomaamatta.

Epäonnistuneet nostotapahtumat

Toisinaan nostotapahtumat epäonnistuvat teknisen ongelman vuoksi. Tätä tapahtuu ulkomailla yllättävän usein. Tyypillisesti seurauksena on vain kortin palautus nostajalle, virhekuitti ja asia on kunnossa. Joskus automaatti väittää kuitenkin antaneensa rahat, vaikka niin ei todellisuudessa tapahtunut. Veloitus näkyy tällöin myös omissa tilitiedoissa.

Virheelliset veloitukset korjaantuvat usein itsestään muutamassa päivässä. Jos näin ei tapahdu, nostosta tulee tehdä heti reklamaatio kortinmyöntäjälle, joka palauttaa rahat tapahtumaketjun selvitettyään. Selvittäminen saattaa kestää kuukausia, mutta usein rahat palautetaan välittömästi, vaikka prosessi on kesken. Esimerkkinä mainittakoon tekemämme rahannosto Dubain lentoasemalla Bank Norwegianin Visa-kortilla. Rahoja emme koskaan saaneet, mutta veloitus meni kortilta. Reklamaation jälkeen Bank Norwegian palautti rahat muutamassa päivässä, vaikka todellisuudessa asian selvittäminen vei heiltä pitkän aikaa.

Onko käteisen mukana kuljettaminen edullisempaa?

Käteisen kuljettaminen Suomesta kohteeseen saattaa olla edullisempaa etenkin euroalueella matkustaessa. Euroalueella valuuttaa ei nimittäin tarvitse vaihtaa kohteessa. Suurten rahamäärien kuljettaminen ei kuitenkaan ole turvallista, sillä raha voi kadota myös vahingossa. Pienien nostojen aiheuttamien lisäkulujen maksaminen turvallisuuden lisäämiseksi on järkevää. Euroalueella myöskään kaupoissa kortilla maksaessa ei yleensä tule lisäkuluja, joten korttimaksu on paras ja turvallisin tapa maksaa luotettavissa liikkeissä.

Kaukomatkoilla valuutan vaihtaminen Suomessa ei kannata huonojen kurssien vuoksi. Vaihtoehdoiksi jää ottaa euroja mukaan ja vaihtaa ne vasta kohteessa paikalliseksi rahaksi, suosia kohteessa korttimaksuja tai nostaa paikallista valuuttaa automaatista. Edullisin tapa lienee käteisen vaihtaminen kohdemaan rahaksi hyvän kurssin tarjoavassa valuutanvaihtopisteessä. Valuutanvaihdossa ulkomailla on kuitenkin riskinsä: kaikki vaihtopaikat eivät toimi rehellisesti. Tämän vuoksi myös kaukomailla korttimaksu saattaa olla paras vaihtoehto, kunhan varmistuu ettei korttia kopioida maksun yhteydessä. Automaattien käyttö kaukomailla on myös suhteellisen turvallista, mutta valuutanmuunnospalkkiot saattavat muodostua korkeiksi.

Loppusanat

Pankkiautomaattien käyttöä ulkomailla ei kannata pelätä. Ne toimivat usein englanniksi ja toisinaan jopa suomeksi. Vaikka nostotapahtumat joskus epäonnistuvatkin, rahoja ei silti menetä. Suurin riski on ryöstö, jos noston suorittaa epäturvallisessa paikassa.

Ennen nostoa on tärkeää selvittää, mikä omista korteista on edullisin rahannostoon. Tämän jälkeen on hyvä valita automaatti, jossa on pienimmät kulut. Lopulta automaatilla ollessa tulee tehdä oikeat valinnat, jotta ei vahingossa käytä automaatin suosittelemia kalliita valuuttakursseja.

Käteistä rahaa ei ole järkevää käyttää enempää kuin vähimmillään tarvitsee. Suurissa ja turvallisissa liikkeissä suora korttimaksu on usein edullisempi ja myös kätevämpi vaihtoehto. Käteistä kannattaa käyttää vain pieniä ostoksia varten, kun korttimaksu ei ole mahdollista tai turvallista.