Julkaistu: 21. marraskuuta 2020

S-Pankki on S-Ryhmän oma pankki

S-Pankki on S-Ryhmän ja LähiTapiolan yhdessä omistama pankki. Pankin tilit ovat korvanneet osuuskauppojen säästötilit, ja nykyään S-Pankki tarjoaa myös laajan kirjon muita päivittäispankkipalveluita. Näihin kuuluu useita maksukorttituotteita.

Osuuskaupan jäsenyys

S-Pankin palveluiden käyttäminen ei edellytä S-Ryhmän osuuskaupan jäsenyyttä, mutta jäsenyydellä pankin palveluita saa edullisemmin. Pankin palveluiden käyttö ilman jäsenyyttä ei olekaan järkevää, sillä osuuskaupan jäseneksi voi liittyä pienellä, jopa alle 100 euron maksulla. Edullisempien pankkipalveluiden lisäksi jäsenet voivat kerätä S-Bonusta ja nauttia osuuskaupan muista jäseneduista.

S-Pankin Visa-kortit

S-Pankin valikoimassa on neljä korttia: S-Etukortti Visa Debit ja Credit sekä tavalliset Visa Debit ja Credit -kortit. Vain osuuskaupan jäsenet voivat anoa Visa-kortteja, joihin on yhdistetty S-Etukortti. Nämä kortit ovat kuukausimaksuttomia. Pienien kulujen vuoksi kortit sopivat hyvin opiskelijoiden ensimmäisiksi korteiksi. Muut asiakkaat ovat oikeutettuja vain maksullisiin Visa Debit ja Credit -kortteihin, joihin ei sisälly S-Etukortti -ominaisuutta.

Debit-kortilla maksaessa summat menevät suoraan omalta S-Pankin tililtä ja credit-kortilla ostot laskutetaan jälkikäteen. Maksuaikaominaisuutta käyttäessä saakin keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa, jonka jälkeen ostot menevät luotolle. Korottoman maksuajan jälkeen maksamattomasta laskun osasta joutuu maksamaan korkoa. Debit- ja credit-kortit on mahdollista yhdistää samaan fyysiseen korttiin, jolloin ostotapahtuman yhteydessä tulee valita, kumpaa ominaisuutta käyttää. Lähimaksua käyttäessä käytössä on oletusarvoisesti debit-puoli.

Debit-kortilla maksaessa ei tule muita kuluja kuin kortin kuukausimaksu. Osuuskaupan jäsenille kuukausimaksua ei ole. Credit-kortilla maksaessa joutuu maksamaan mahdollisen koron lisäksi 2 euron tilinhoitomaksun, vaikka laskun maksaisikin viimeistään eräpäivänä. Näin ollen credit-ominaisuuden käyttö ei S-Pankilla ole koskaan kulutonta ja todellinen vuosikorko on aina suurempi kuin 0. Koska S-Pankin luottokortti ei ole koskaan koroton, sitä on vaikea suositella.

S-Pankin Visa-korttien edut

S-Pankin Visa-kortit ovat hyvin arkisia. Niihin ei kuulu lisäominaisuuksia kuten vakuutuksia tai lounge-etua. Kortit eivät myöskään tue Google tai Apple Pay -maksutapoja. Nämä Visa-kortit ovat siis hyvin tavanomaisia maksukortteja ilman mitään luksusta.

Bonusohjelma

Osuuskaupan jäsenille S-Pankin korteista on kuitenkin hyötyä, sillä kortteja voi käyttää S-Etukorttina S-ryhmän bonuksen keräämiseen. Bonusta voi ansaita 0-10 prosenttia ostojen kokonaismäärästä, ja se tilitetään jälkeenpäin omalle S-Pankin tilille. S-Pankin Visa-korteilla saa myös 0,5% maksutapaetua S-ryhmän liikkeissä. Bonuksen kerääminen onnistuu toki myös ilman Visa-korttia tavallisella S-Etukortilla.

Kannattaako S-Pankin Visa hankkia?

Osuuskaupan jäsenten kannattaa ehdottomasti anoa vähintään S-Etukortti Visa Debit, sillä tämä kortti on kuluton ja sitä voi käyttää S-Etukorttina bonuksen keräämiseen ja etujen lunastamiseen. S-Etukortti Visa Creditin voi myös anoa varakortiksi, mutta sen käyttöä ei voi suositella korttiin kuuluvan pakollisen tilinhoitomaksun vuoksi. Maksua ei mene, jos kortin credit-puolta ei ole käytetty laskutusjakson aikana. Debit- ja credit-kortit on mahdollista yhdistää samaan fyysiseen korttiin.

Ilman S-Ryhmän jäsenyyttä S-Pankin kortit eivät juuri tuota lisäarvoa, mutta tästä huolimatta, ne tuottavat kuluja. Näin ollen hakeutuessa S-Pankin asiakkaaksi kannattaa ehdottomasti liittyä samalla S-Ryhmän jäseneksi. S-Pankin palvelumaksut ovat siten pienemmät.

S-Pankin Visa Credit -korttia harkitsevien kannattaa tutustua Komplett Bank Mastercardiin tai Bank Norwegianin Visa -korttiin. Nämä kortit ovat aidosti kuluttomia ilman tilinhoitomaksua, jos laskun maksaa täysimääräisesti eräpäivään mennessä. Kyseisissä korteissa on myös huomattavasti paremmat muut edut ja hyvät bonusohjelmat.