Julkaistu: 27. tammikuuta 2023

Nordean Tuohi Mastercard

Nordea mainostaa Tuohi Mastercardia sinä toisena korttina. Tämä ilmaisu antaa totuudenmukaisen kuvan kortin ominaisuuksista: kortti on suppea eikä siten osuvin valinta päämaksukortiksi. Tässä arvostelussa pohdimme, keille kortti suppeista ominaisuuksistaan huolimatta tuo lisäarvoa.

Huonekalu- ja kodinkoneliikkeiden "kaupanpäällinen"

Tuohi-korttia voi anoa Nordean webbisivujen kautta, mutta usein sen markkinointiin törmää huonekalu-, kodinkone- tai erikoistavaraliikkeissä. On todennäköistä, että näille liikkeille maksetaan komissio kortin suosittelemisesta, minkä vuoksi liikkeet tarjoavat Tuohi-korttia yhtenä joustavana maksuvaihtoehtona. Muun muassa Isku, Vepsäläinen, Masku, Bikeworld, Unikulma, Euronics, Elega ja sadat muut liikkeet tekevät yhteistyötä Nordean kanssa.

Asiakkaille kortin hankinnan merkittävin hyöty ostotapahtuman yhteydessä on osamaksumahdollisuus. Tämä etu on luonnollisesti maksullinen, joten edulliseksi osamaksaminen Tuohella tule. Myyjäliikkeille Tuohi-kortin hyöty muodostuu myynnin lisääntymisestä uuden maksutavan johdosta.

Tuohi-kortin ominaisuudet

Lähes kuluton oikein käytettynä

Tuohi-kortilla ei ole avausmaksua eikä kuukausimaksua mutta 5 euron tilinhoitomaksu, jos laskutuskaudella on saldoa. Koska ostoksille saa keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa, on kortti siten lähes kuluton, kunhan laskun maksaa kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä. Toisaalta korttia markkinoidaan juuri osamaksuvälineenä eli kortin käyttäjä ei välttämättä halua tai edes pysty maksamaan ostostaan heti. Tällöin kortti ei ole enää käyttäjälleen kuluton.

Hintaturvavakuutus

Kortin suurin ilmainen etu lienee hintaturvavakuutus. Jos kortilla maksetun tuotteen löytää 30 päivän sisällä muualta halvemmalla, maksaa Tryg-vakuutusyhtiö hintojen erotuksen. Hintaturvavakuutuksen vuoksi hintoja ei tarvitse vertailla ennen ostopäätöstä vaan vertailua voi tehdä myös takautuvasti. Pienen hintaeron vuoksi vakuutusta ei kannata käyttää, sillä vähimmäiskorvausmäärä on 20 euroa. Enimmäiskorvausmäärä on 500 euroa per ostos ja yhteensä 2 000 euroa vuodessa.

Hintaturvavakuutuksen osalta on myös muitakin rajoituksia. Se ei koske muun muassa outlet-tarjouksia, pakettitarjouksia eikä niitä ostoja, jotka on tehty Tuohi Mastercard -kortin myöntämisen yhteydessä kyseisessä myymälässä.

Google ja Apple Pay -tuki

Kortti tukee Google ja Apple Paytä, jotka ovat turvallisia maksutapoja. Kortin ei tarvitse olla mukana, vaan maksutapahtuman voi suorittaa lähimaksuna pelkällä puhelimella.

Luotto

Tuohi Mastercardin pääominaisuus on korollinen luotto. Tämän vuoksi korttia markkinoidaan etenkin huonekalu- ja kodinkoneliikkeissä, joissa tehdään tyypillisesti kalliita ostoksia. Luotto mahdollista osamaksun, mutta se lisää tuotteen kokonaishintaa.

Tuohi Mastercardin luoton korko on 3 kuukauden euribor + 14 prosenttiyksikköä. Muihin luottokortteihin verrattuna korkotaso on kohtuullinen, mutta luoton käyttö lisää silti tuotteen kokonaishintaa merkittävästi. Luottoa ei siis kannata käyttää, jos ostoksen pystyy maksamaan kokonaisuudessaan kerralla ilman ongelmia. Koron päälle lisätään vielä 5 euron tilinhoito- ja 3 euron paperilaskumaksu. Tämä 8 euron lisäkulu nostaa todellista vuosikorkoa merkittävästi etenkin pienien luottojen osalta. Tuohi-kortin luottoraja on 2 000 - 10 000 euroa. Avoimen saldon voi tarkastaa Nordean nettipankin kautta.

Laskun voi vastaanottaa myös e-laskuna, jolloin säästää 3 euron kulun.

Kortin saamisen vaatimukset

Tuohi-kortti voidaan myöntää yli 18-vuotiaalle, joka on hoitanut raha-asiansa hyvin ja jolla on säännöllisiä tuloja. Maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla.

Keille Tuohi soveltuu?

Kortin suppeiden ominaisuuksien vuoksi herää kysymys, soveltuuko kortti kellekään. Lähes kaikissa kilpailevissa luottokorteissa on samat ominaisuudet ja usein vielä ilman tilinhoito- ja laskutusmaksuja.

Mielestämme Tuohi-kortti soveltuu parhaiten henkilölle, jolla ei ennestään ole luottokorttia, ja joka ei pysty maksamaan kallista hankintaa kerralla. Tällöin osamaksu on ainoa maksuvaihtoehto ja Tuohi-kortin korollinen luotto on toimiva ratkaisu. Asian helpoksi tekee se, että korttia voi anoa useassa liikkeessä ostotapahtuman yhteydessä.

Luotto ei kuitenkaan ole halpaa, ja onkin järkevää miettiä vaihtoehtoisia maksutapoja. Tuotteen maksaminen yhdessä erässä on suositeltavinta, jos oma talous sen sallii. Jos näin ei kuitenkaan ole, kannattaa vertailla Tuohi-kortin kuluja muihin osamaksuvaihtoehtoihin.

Tuohi Mastercard muistuttaa hieman SweepBank-korttia.

Korvaavia tuotteita

Markkinoilla on useita luotollisia maksukortteja. Usein oman pankin perusluottokortti sisältää edullisemman koron, jolloin se on Tuohta parempi vaihtoehto.

Bank Norwegian Visa ja Morrow Bank Mastercard ovat luottokortteja, joissa ei ole laskutuslisiä. Näiden luottojen korkoprosentit ovat hieman kalliimpia, mutta todellinen vuosikorko jäänee pienten luottojen osalta alhaisemmaksi.

Lue myös Cashback-maksukorteista.

Kokemuksia Tuohi Mastercardista

Emme itse ole anoneet Tuohi Mastercardia sen suppeiden ominaisuuksien vuoksi. Selvittelimme kuitenkin muiden käyttäjien kokemuksia.

Usea asiakas on kodinkoneliikkeissä anonut Tuohi-korttia vahingossa. On siis tärkeää ymmärtää, mikä Tuohi on, jos myyjä sellaista tarjoaa. Toki kortin voi irtisanoa helposti, joten kortin anomisen vahinko ei ole suuri.

Kortin myöntöpäätös liikkeessä anottuna tulee nopeasti ja fyysinen kortti postitetaan kotiin. Koska kortti on Nordean myöntämä, voi sen tietoja katsoa kätevästi Nordean nettipankissa. Nordea on arvostettu luottokorttien myöntäjä, joten tämän osalta emme uskon kortin kanssa tulevan haasteita.

Arviomme Tuohi Mastercardista

Arvioimme Tuohi Mastercardin 3-tähden kortiksi. Kortin ominaisuudet ovat toteutettu hyvin. Valitettavasti ominaisuuksia ja etuja on kuitenkin hyvin vähän.

Useassa tilanteessa Tuohi Mastercardin sijaan kannattaa hankkia ominaisuuksiltaan monipuolisempi luottokortti, joka saattaa lopulta olla myös edullisempi.

Loppusanat

Tuohi Mastercard on ominaisuuksiltaan suppea luottokortti, jonka ainoa merkittävä käyttötarkoitus on suurten ostosten kulujen jakaminen useaan erään. Tämä tuottaa käyttäjälle luottokuluja. Kortin hakemisesta on tehty helppoa, sillä sitä voi anoa useassa liikkeessä ostotapahtuman yhteydessä.

Tuohi Mastercardia ei kannata hankkia ainoaksi luottokortiksi. Kun myyjä sellaista tarjoaa, on syytä pohtia, antaako kortti ostotapahtumaan lisäarvoa. Jos lompakossa on jo ominaisuuksiltaan hyvä luottokortti, Tuohi ei välttämättä tuo pöytään mitään uutta. Kortti kannattaakin hankkia vain aitoon huolellisesti pohdittuun tarpeeseen.