Julkaistu: 25. marraskuuta 2022

SweepBank - pankki Maltalta

SweepBankin takana on Maltalle rekisteröity rahoituslaitos. Tämä julkinen osakeyhtiö tunnetaan paremmin nimellä Ferratum Bank p.l.c, joka on osa kansainvälistä Multitude-konsernia. Konsernilla on yli 2 miljoonaa asiakasta yli 20 maassa. Monimutkaisista yritysjärjestelyistä huolimatta Ferratumin juuret johtavat Suomeen.

SweepBankin takana oleva Ferratum-pankki on erikoistunut erityisesti kulutusluottojen myöntämiseen. Nyt pankki markkinoi arjen pankkipalveluita, säästötilejä ja luottoja SweepBank-nimellä. Aloitusvaiheessa SweepBank tarjoaa palveluita Suomessa ja Latviassa, ja piakkoin myös Saksassa.

Onko SweepBank huijaus?

Internetin keskustelupalstoilla esiintyy toisinaan epäilyksiä, että SweepBank olisi huijaus. Epäilys saattaa olla lähtenyt liikkeelle pankin lupauksesta maksaa 20 euroa rahaa uusille asiakkaille. Pankki maksoi muun muassa meille bonuksen lupauksensa mukaisesti emmekä me ole huomanneet pankin toiminnassa mitään epäilyttävää. Mielestämme kyseessä oli vain tavanomainen markkinointitapa, jolla tavoitettiin uusia potentiaalisia asiakkaita. Kyseinen kampanja ei ole enää voimassa.

Miten SweepBank toimii?

Nimensä mukaisesti SweepBankia käytetään puhelimeen asennettavalla sovelluksella, jolloin asiat tehdään pyyhkäisemällä (engl. sweep). SweepBank on siis aito mobiilipankki, jolla ei ole perinteisiä konttoreita. SweepBank kuitenkin lupaa, että tarvittaessa asiakasta neuvoo aito ihminen.

SweepBankin palvelut

SweepBank-pankin palvelukokonaisuus on vielä yksinkertainen.

Käyttötili

SweepBank tarjoaa arjen rahaliikenteeseen käyttötilin, jolle kokemuksemme mukaan saa maltalaisen IBAN-tilinumeron. Tilille voi siirtää rahaa normaalina tilisiirtona toisesta pankista tai mobiilisovelluksen kautta maksukortilta. Rahan siirrosta tilille ei muodostu tilin omistajalle kuluja. Käyttötilille oleville rahoille maksetaan 0,20 prosenttia korkoa.

Säästäminen

SweepBank mahdollistaa pienimuotoisen säästämisen, sillä sekä käyttötileille että säästötileille maksetaan korkoa 0,20 prosenttia. Rahat voi korosta huolimatta nostaa koska tahansa. Vaikka korko on parempi kuin perinteisillä pankeilla, on 0,20 prosentin korko silti alhainen. Muun muassa Bank Norwegian tarjoaa 1,05 prosentin korkoa yhtä hyvillä ehdoilla, mutta tämäkään ei nykyisessä taloustilanteessa ole enää riittävä korkotaso.

Säästäminen SweepBankissa on mahdollista myös määräaikaistilejä käyttäen, jolloin tilille talletetaan tietty summa sovituksi ajaksi. Summa korkoineen maksetaan takaisin eräpäivänä. Määräaikaistilien korot alkavat 0,40 prosentista. SweepBank-sovellus kertoo määräaikaistilin luonnin yhteydessä tarkan vuotuisen koron. Korkoa ei valitettavasti pysty tarkastamaan etukäteen, jos talletettavia rahoja ei ole vielä siirretty SweepBankiin.

Maksukortti

SweepBankin käyttötiliin sisältyy virtuaalinen debit-kortti. Sovelluksen mukaan fyysinen kortti julkaistaan myöhemmin. Virtuaalista korttia voi käyttää heti tilin avaamisen jälkeen. Kortin tiedot voi lisätä esimerkiksi Curve-sovellukseen, jolloin SweepBankia voi käyttää omalla puhelimella. SweepBank tukee Apple Paytä mutta ei Google Pay:tä. Lähimaksaminen on myös mahdollista käyttämällä SweepBankin omaa sovellusta maksamiseen.

Virtaalinen luottokortti

SweepBankin sovelluksella voi hakea virtuaalista luottokorttia. Luottokortilla ostoille saa jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa, jonka jälkeen maksamaton osuus siirtyy luotolle. Luottokortilla ei ole kuukausimaksua, mutta luottokorko on hinnakasta. Näin ollen lasku kannattaa maksaa aina eräpäivään mennessä ja luottoa käyttää vain, jos edullisempia vaihtoehtoja ei ole.

Luottokortti ei tarjoa mullistavia ominaisuuksia, mutta sen anominen on helppoa. Koska kyseessä on virtuaalinen luottokortti, saa sen käyttöönsä minuuteissa hyväksytyn päätöksen jälkeen. Oman luottokelpoisuuden voi myös tarkastaa etukäteen SweekBank-kotisivuilla. Luottoraja on maksimissaan 8 000 euroa.

Hakemuksessa kysytään tietoa omasta taloudellisesta tilanteesta luottokelpoisuuden arvioimista varten. Eittämättä luoton myöntäminen on SweepBankin pääansaintalähde, sillä Ferratum-pankki on erikoistunut pieniin luottoihin.

SweepBank Deals

SweepBankin sovelluksessa on lista pankin yhteistyökumppanien tarjouksia, joita kutsutaan nimellä SweepBank Deals. Epäselväksi jää, ovatko tarjoukset suunnattu kaikille tai vain SweepBankin asiakkaille. Näyttää siltä, että sovelluksessa on listattu julkisesti saatavilla olevia tarjouksia eli kyseessä on sovellukseen myytäviä mainospaikkoja.

Palvelumaksut

Tutustuimme SweepBankiin palvelumaksuihin, jotka ovat yllättävän reilut. Sopimusehtojen yhteydessä oleva hinnasto on myös erittäin selkeä. Pankkitilit ja siihen liitetty kortti ovat aidosti kuluttomia. Myös automaattinostoja voi tehdä 4 kpl kuukaudessa ilman palvelumaksuja. Kuluja muodostavat lähinnä kortin uusiminen tai paperisen tiliotteen tilaaminen.

Onko SweepBank turvallinen?

SweepBankin takana oleva Ferratum Bank on Maltalle rekisteröity säädelty rahoituslaitos, joka lupaa asiakkaan varojen olevan suojattu 100 000 euroon saakka talletussuojarahastolla.

SweepBank-kokemuksia

Tilin avaaminen

SweepBank mainosti, että uudet asiakkaat saavat 20 euroa rahaa tilin avaamisen yhteydessä. Lupaus piti paikkaansa, sillä avasimme tilin ja saimme luvatun rahan välittömästi.

Tilin avaaminen tapahtui asentamalla SweepBank-sovellus puhelimeen puhelimen sovelluskaupasta. Sovellus on erittäin huolellisesti laadittu ja helppokäyttöinen. Tilin avaaminen kokonaisuudessaan kesti vain noin 10 minuuttia. Avaamisen yhteydessä kysyttiin perustietoja ja tunnistautuminen tapahtui toisen pankin tunnuksilla. Tämän jälkeen tili ja siihen liitetty virtuaalikortti olivat heti käyttövalmiit. Koska tiliin ei automaattisesti sisälly luottotietojen tarkastusta, tilin saanee avattua kuka tahansa täysi-ikäinen. Virtuaalisen luottokortin saamiseen on sen sijaan enemmän vaatimuksia oman taloudellisen tilan suhteen.

Asiakaspalvelu

Lähetimme SweepBankin sovelluksen kautta muutaman kysymyksen asiakaspalvelulle. Vastausviive oli sen verran pitkä, että olimme unohtaneet jo viestimme. Vastaus kuitenkin lopulta tuli.

Arviomme SweepBankista

SweepBank on vielä kehitysvaiheessa oleva mobiilipankki. Pankki ei tarjoa maailmaa mullistavia uusia palveluita, mutta peruspalvelut se tarjoaa ihan hyvin. Positiivista on käyttötilille maksettava korko ja määräaikaistalletusmahdollisuus. SweepBank lupaa että uudet palvelut kehitetään asiakkaiden ehdoilla.

SweepBank sopii arjen käyttötiliksi, sillä tiliä on mahdollista käyttää erittäin hyvin laaditun sovelluksen kautta. Rahoille maksettava pieni korko on mukava lisä.

Arvioimme SweepBank-pankin 3-tähden mobiilipankiksi. Pankkisovellus on hyvin toteutettu, mutta kilpailijoihin nähden pankki tarjoaa vielä vähän ominaisuuksia.

Loppusanat

Kokemuksemme mukaan SweepBank on hyvin suunniteltu mobiilipankkisovellus. Tilin avaaminen on helppoa ja virtuaalisen maksukortin saa käyttöön heti. Suuri osa palveluista on kuluttomia ja muutkin palvelut edullisia. Koska SweepBank on vielä uusi, pankki ei pysty kilpailemaan ominaisuuksillaan vaan palvelupaletti on hieman suppea.