Julkaistu: 15. lokakuuta 2022

Maksukortti - ei vain maksamiseen

Maksukorttien ja erityisesti luottokorttien mukana tulee hyödyllisiä ja rahallisesti arvokkaita etuja perusmaksuominaisuuksien lisäksi. Usea käyttäjä hankkii kortin vain etujen vuoksi, jolloin maksuominaisuus on lopulta vain sivuseikka.

Kortin myöntäjien liiketoiminta perustuu korkeakorkoisten luottojen tarjoamiseen ja maksutapahtumista perittäviin provisioihin. Debit-korttien osalta kuukausimaksut muodostavat myös merkittävän tulonlähteen. Vaikka luotto-ominaisuuksia mainostetaan ahkerasti, niitä ei kannata hyödyntää kalliiden korkojen vuoksi. Tarpeettomien lisäkulujen välttämiseksi lasku kannattaa maksaa aina eräpäivään mennessä.

Kortin myöntäjä saa tavanomaisesti myös prosentuaalisen palvelumaksun maksutapahtumien arvoista. Palvelumaksu kohdistuu yleensä kauppiaalle, joten kortinhaltijan ei tarvitse huolehtia tästä kulusta. Vaikka kauppias maksaa palvelumaksuja maksujen välittämisestä, on sähköinen rahansiirto usein merkittävästi kätevämpää kuin käteismaksujen vastaanottaminen.

Debit-kortti, maksuaikakortti tai luottokortti?

Maksuaikakortteja on kolmea päätyyppiä: debit-, maksuaikakortti ja luottokortti. Maksuaika- ja luottokorteissa on usein enemmän maksamiseen liittymättömiä ominaisuuksia kuin pelkissä debit-korteissa.

Debit-kortilla maksu menee suoraan korttiin liitetyltä tililtä. Tämän vuoksi kortin käyttö on maksuaikakorttia turvallisempaa. Erityisesti modernit kasvuvaiheessa olevat finanssialan yritykset (fintech) markkinoivat debit-kortteja, joihin on liitetty monipuolisia lisäpalveluita tilin ja maksuominaisuuden lisäksi.

Maksuaikakortilla ostokset laskutetaan myöhemmin laskulla. Lasku tulee maksaa viimeistään eräpäivänä. Laskutus ei tavanomaisesti tuo lisäkuluja käyttäjälle.

Luottokortti on myös maksuaikakortti, mutta laskua ei tarvitse maksaa kokonaisuudessaan eräpäivänä. Käyttäjä voi maksaa osan laskusta myöhemmin, mutta luotosta tulee tällöin maksaa kallista korkoa. Useat pankit tarjoavat jopa kuukausimaksuttomia luottokortteja hyvine lisäominaisuuksineen, joten luottokortin valinta saattaa olla hyvä valinta pelkästään lisäominaisuuksien vuoksi vaikka luottoa ei käyttäisikään.

Maksukorttien edut matkailijalle

Suurin osa maksukorttien lisäeduista liittyy tavalla tai toisella matkustamiseen. Matkailijat ovat ahkeria korttien käyttäjiä, joten heitä houkutellaan asiakkaiksi matkustamista parantavilla lisäpalveluilla.

Matkavakuutus

Kattavan matkavakuutuksen arvo on noin 100 euroa vuodessa. Vakuutus kattaa yleensä vähintään terveydenhoitokulut ja toisinaan myös matkatavarat ja myöhästymiset. Ulkomaille ei ole suositeltavaa matkustaa ilman matkavakuutusta.

Usean jopa veloituksettoman maksukortin mukana tulee matkavakuutus. Jotta vakuutus olisi voimassa, matka tulee tavanomaisesti maksaa ainakin osittain kyseessä olevalla maksukortilla. Korttiin liitettyjen matkavakuutusten ehdot ovat yleensä riittävät, mutta tarkat korvausehdot voivat vaihdella. Esimerkiksi korvausrajat voivat olla alhaisemmat omavastuut korkeammat kuin erillisissä matkavakuutuksissa. Kortinmyöntäjät käyttävät tunnettuja vakuutusyhtiöitä kumppaneinaan.

On ehdottoman tärkeää ymmärtää, mitkä ovat asiakkaan velvollisuudet, jotta matkavakuutus olisi voimassa. Lisäksi vakuutuksen kattavuus, korvausrajat ja omavastuut tulee selvittää huolellisesti ennen matkalle lähtöä.

Muun muassa Morrow Bank Mastercard tarjoaa luottokorttinsa mukana kulutonta matkavakuutusta.

Vuokra-autovakuutus

Vuokra-autovakuutus on arvokas lisäetu usein autoa vuokraavalle. Vuokra-autoissa on lähes aina vuokrahintaan sisältyvä kaskovakuutus, mutta sen omavastuu saattaa olla jopa 2 000 euroa. Maksukortin vuokra-autovakuutus kattaa tämän omavastuun. Kortin vuokra-autovakuutuksessakin on toisinaan omavastuu, joka on yleensä kuitenkin alle 100 euroa eli selvästi pienempi kuin vuokraamon asettaman kaskovakuutuksen omavastuu.

Bank Norwegianin Visa-korttiin on ostettavissa edullinen vuokra-autovakuutus lisäpalveluna. Morrow Bank -luottokorttiin vakuutus sisältyy veloituksetta.

Lentoasemien lounge-etu

Parhaimmissa maksukorteissa kortin mukana tulee lentoasemien lounge-etu. Tämä oikeuttaa esimerkiksi Helsingin lentoasemien lounge-tilojen käyttöön. Edun yksityiskohtaiset ehdot kuitenkin vaihtelevat kortista toiseen. Ominaisuus saattaa tarjota alennetun sisäänpääsyhinnan lentoasemien loungeihin, muutaman ilmaisen vierailun tai rajoituksettomasti kuluttomia vierailuja seuralaisen kanssa. Lounge-etu on yleensä toteutettu yhteistyössä lounge-palveluita tarjoavan yhteistyökumppanin, kuten Priority Passin ja LoungeKeyn kanssa.

Curve Metal, American Express Platinum ja useat suomalaisten pankkien premium-kortit tarjoavat lounge-edun.

Lentoyhtiö- ja hotelliedut

Premium-maksukortit ja jotkut vuosimaksuttomat kortitkin tarjoavat lentoyhtiöihin ja hotelliketjuihin liittyviä etuja. Kortilla tehdyistä ostoksista saattaa saada esimerkiksi lentopisteitä. Kalliit maksukortit toisinaan myös korotavat käyttäjän lisämaksutta kortinmyöntäjän kumppaneiden kanta-asiakkuusohjelmissa korkeammille tasoille. Esimerkiksi American Express Platinum -kortin haltijat pääsevät usean yhteistyökumppanin kanta-asiakasohjelmassa ilman lisävelvoitteita paremmalle tasolla.

Finnair Visa ja Bank Norwegian Visa ovat oivia kortteja lentopisteiden keräämiseen.

Varakortti ja hätäkäteinen

Maksullisissa korteissa on usein turva kortin katoamista varten. Tällöin käyttäjä saa sovitussa ajassa hätäkäteistä ja/tai varakortin matkakohteeseen. Vaikka ominaisuus on kätevä, matkalle ei koskaan kannata lähteä vain yhden kortin varassa. Mukana on syytä olla kolme erillistä korttia, joita tulee säilyttää eri paikoissa varkausriskin vuoksi.

Muut arvokkaat lisäedut

Konkurssiturva

Tavarat ja palvelut on järkevää maksaa luottokortilla, jolloin käyttäjä voi anoa korvauksia, jos tilattua tavaraa ei syystä tai toisesta ole toimitettu tai ostettua palvelua ei ole saatavilla. Näin voi käydä esimerkiksi konkurssitilanteessa. Maksuaika- ja luottokortit antavat paremman turvan kuin debit-kortit.

Ostoturvavakuutus

Ostoturvavakuutus on tavanomainen etu useassa maksukortissa. Jos ostotapahtumassa tai tavaran toimituksessa jokin menee pieleen, käyttäjä voi anoa korvauksia menetyksistä. Ostoturvavakuutusten ehdot vaihtelevat paljon, joten niihin on tutustuttava huolellisesti.

Rahanpalautus eli cashback

Olemme kirjoittaneet erillisen artikkelin lukuisten maksukorttien cashback-ominaisuuksista.

Loppusanat

Maksukorttia ei kannata pitää pelkkänä maksuvälineenä vaan avaimena useaan lisäetuun. Maksuominaisuus on kortin perusominaisuus, mutta lisäominaisuudet saattavat tuoda enemmän hyötyä kortin omistajalle. Onkin järkevää hankkia muutama maksukortti pelkästään maksamiseen ja loput korteista vain lisäominaisuuksien vuoksi.

Jopa kuluttomat kortit tarjoavat arvokkaita etuja, joten kortin kuukausimaksu ei ole laadun mittari. Selvää kuitenkin on, että kalliissa korteissa on keskimäärin rahallisesti arvokkaampia etuja. Kallista korttia ei tule hankkia ilman hyötyjen ja riskien huolellista arviointia. Edulliset fintech-yritysten tarjoamat debit-kortit ovat usein oivia ja edullisia vaihtoehtoja kalliille maksuaikakorteille.